Revija Reporter
Slovenija

Pahor gre v Velikovec odkrit ploščo padlim v bojih za Koroško

STA
380

6. okt. 2021 7:26 Osveženo: 7:28 / 06. 10. 2021

Deli na:

Predsednika Slovenije in Avstrije, Borut Pahor in Alexander Van der Bellen

Twitter

Na pokopališču v Velikovcu na avstrijskem Koroškem bodo danes odkrili spominsko ploščo za vse padle v koroških bojih v letih 1918 in 1919. Na plošči padli ne bodo zabeleženi po narodnostni, državni ali vojaški pripadnosti, temveč po abecednem redu. Pokrovitelja dogodka sta predsednika Slovenije in Avstrije, Borut Pahor in Alexander Van der Bellen.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz in deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser bosta nagovorila udeležence današnjega dogodka prek videosporočila, sicer pa bodo na dogodku samem med drugim predstavniki slovenske Zveze društev generala Maistra ter Kluba koroških Slovencev v Ljubljani in Mariboru.

Vsi na plošči imenovani so padli kot vojaški nasprotniki, a so imeli isti motiv: umrli so v veri v svojo domovino, ker politika ni našla mirne rešitve spora o meji, je sporočilo spominske prireditve, ki se je razvila iz dialoga med nekdanjim predsednikom Zveze slovenskih organizacij Marjanom Sturmom in predsednikom koroškega Heimatdiensta Josefom Feldnerjem.

Spominska plošča, ki jo bodo danes odkrili v Velikovcu, je edinstvena v Avstriji, so ob tem sporočili iz Koroške konsenzne skupine, katere člana sta med drugim Sturm in Feldner. Dodali so, da je zgled za velikovško spominsko ploščo mednarodno spominsko obeležje Notre Dame de Lorette v Franciji, ki ga je takratni francoski predsednik Francois Hollande leta 2014 odkril v spomin na padle prve svetovne vojne. Na njem je po abecedi zapisanih več kot pol milijona imen.

Na mestnem pokopališču v Velikovcu spominske slovesnosti na padle v bojih pred sto leti sicer potekajo že od leta 2013.

V koroških bojih v letih 1918 in 1919 je padlo skupno okoli 400 avstrijskih, slovenskih in srbskih vojakov.

V deželnem arhivu avstrijske Koroške v Celovcu pa bodo zvečer odprli gostujočo razstavo iz Ljubljane Slovenci, za zmiraj gre!, pripravljeno ob lanski stoletnici koroškega plebiscita. Odprtja razstave Pokrajinskega arhiva Maribor in Arhiva Slovenije v Celovcu se bo udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.