UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

pogacar Ekipa24.si

Bo Tadej Pogačar tekmoval na olimpijskih igrah? ...

Nuša Lesar Njena.si

Po več kot letu dni se je vrnila Nuša Lesar

nika prevc pm Ekipa24.si

Nika Prevc je zablestela kot še nikdar! Naša ...

Slovenija

Pahor bo še teden dni v bolnišnici

Deli na:
Pahor bo še teden dni v bolnišnici

Foto: Primož Lavre

Premier Borut Pahor bo v bolnišnični oskrbi ostal tudi naslednji teden, je na današnji novinarski konferenci v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana dejal predstojnik klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo UKC Ljubljana Miha Žargi. Do zapletov pri vnetju pa je najverjetneje prišlo zaradi odlašanja zdravljenja, pravi.

Kot je povedal Žargi, so Pahorja 12. decembra sprejeli v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, ko je bolezen že precej napredovala. Po njegovih besedah je premier predolgo odlašal z začetkom zdravljenja.

Pahor se je slabo počutil 14 dni, preden je prišel v bolnišnico, je dejal Žargi. "Ga pa njegove obveznosti niso pustile, da bi se hitro in pravočasno prišel zdravit k specialistu," je pojasnil. Ob tem je dodal, da se je bolezen razvijala in tlela kar nekaj časa. To pa je po njegovih besedah tudi razlog, da je pri vnetju srednjega ušesa prišlo do zapletov.

Pahorjevo zdravljenje je v prvih dneh potekalo zadovoljivo, vendar je bilo vnetje srednjega ušesa neznačilno za običajne pogoste oblike tovrstnega vnetja. "V tem primeru že sam izcedek ni bil značilen," je poudaril Žargi. Dodal je še, da je tudi mikrobiološka preiskava pokazala bakterije, ki jih redko najdejo kot povzročitelje vnetja srednjega ušesa.

Diagnostiko so tako po Žargijevih besedah razširili tudi na možne druge vzroke, ki bi lahko prispevali k vnetju. "Upoštevali smo, da je bil premier v juniju na državniškem obisku v Indiji, da je obiskal bolnišnico in da je bil v tesnem stiku z bolnimi otroki," je dejal.

Dodal je, da je bila diagnostika zastavljena zelo široko, tudi v smislu tuberkuloze in s sumom na glivično okužbo ter ostalimi drugimi vplivi, ki bi lahko prispevali k razvoju vnetja. Sicer pa vse dodatne preiskave niso pokazale nikakršnega dodatnega elementa, ki bi pogojeval to vnetje, je poudaril.

Že od samega začetka so načrtovali, da bodo v primeru, če se Pahorjevo vnetje ne bo odzivalo na zdravljenje, ki je bilo prilagojeno tem redkim povzročiteljem vnetja, izvedli še naslednjo operacijo. To so nato naredili, ko so ga ponovno sprejeli v bolnišnico 24. decembra.

Kot je povedala direktorica ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra Brigita Drnovšek Olup, je Pahor 20. decembra na lastno željo predčasno odšel iz bolnišnice, nato pa so ga 24. decembra zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja ponovno sprejeli. Takrat so izvedli tudi drugo operacijo, ki jo je Pahor prestal dobro.Po Žargijevih besedah se Pahorjevo zdravstveno stanje izboljšuje. Kot je povedal, tudi laboratorijski izvidi kažejo, da se vnetje srednjega ušesa umirja.

Zdravljenje v bolnišnici bo po Žargijevih besedah trajalo še ves naslednji teden, ker se bojijo, da bi prišlo do poslabšanja vnetja. Dodal je, da bo ob koncu naslednjega tedna narejena tudi slikovna diagnostika, šele nato se bodo odločili o nadaljnjem zdravljenju.

Vsak zaplet akutnega vnetja srednjega ušesa pa ima lahko posledice, je dejala asistentka Saba Battelino. Kot je povedala, Pahor po drugem posegu sliši bolje in težav z ravnotežjem nima. Tudi obrazni živec, ki poteka skozi srednje uho in skozi vneto območje, je popolnoma neprizadet, je povedala.

Ali bo Pahorjev sluh tak, kot je bil pred posegom, ne morejo zagotoviti, je dejala Battelinova. "Uporabljali smo različna, močna antibiotična sredstva. Samo vnetje in toksini sicer lahko povzročijo okvaro, vendar tega za zdaj nismo zaznali," je pojasnila.

Sicer je Pahor danes v dobri psihofizični kondiciji, je poudaril Žargi. "V bolnišnici dela do polnoči, sprejema obiske, komunicira... Pravi, da je tega vajen in da brez tega ne more," je dejal Žargi. Dodal je, da je Pahorjeva aktivnost dokaz, da funkcionira normalno.

Predsednik je po Žargijevih besedah zaprisežen športnik, ki brez fizičnega napora ne more. Vendar je v obdobju, ko je že bil bolan, z vadbo nekoliko pretiraval, pravi Žargi. Sicer pa je po njegovih besedah Pahor danes izrazil željo po rekreaciji. Vendar so mu svetovali, da se zaenkrat temu odpove.

Kot je še povedal Žargi, je Pahor želel, da ga bolnišnično osebje in zdravniki obravnavajo kot vse druge. "Dobiva tudi hrano kot vsak bolnik kliničnega centra," je dejal.