pošta, poštar, poštni delavec Svet24.si

Sindikat upravo Pošte Slovenije obtožuje vdora v...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor bo s Pipistrelovim letalom letel v Stuttgart in München

Deli na:
Pahor bo s Pipistrelovim letalom letel v Stuttgart in München

Foto: Pipistrel

Predsednik republike Borut Pahor v torek začenja dvodnevni uradni obisk v nemških zveznih deželah Baden-Württemberg in Bavarska, ki sta gospodarsko najpomembnejši za Slovenijo. Spremljali ga bo izbrani slovenski gospodarstveniki, obisk pa bo potekal v znamenju zelenih tehnologij. V ta namen se bo Pahor v Stuttgart podal s Pipistrelovim letalom.

Predsednik Pahor bo v torek najprej obiskal Stuttgart, kjer se bo sestal s predsednikom deželne vlade Baden-Württemberga, Winfriedom Kretschmannom. Dan kasneje se bo v Münchnu srečal še s predsednikom bavarske deželne vlade Horstom Seehoferjem, napovedujejo v predsednikovem uradu.

Nemčija je najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, Baden-Würtemberg in Bavarska pa najpomembnejši med nemškimi zveznimi deželami. Vrednost letne menjave z Nemčijo je okoli 8,5 milijarde evrov (8,8 milijarde v letu 2014), pri čemer samo menjava z Baden-Würtembergom znaša okoli četrtino te vrednosti. Na drugem mestu za slovenske izvoznike je Bavarska, tretja dežela pa je Severno Porenje-Vestfalija.

V ospredju menjave je predvsem avtomobilska industrija in z njo povezani izdelki. Pomembni slovenski izvozni artikli so tudi električni gospodinjski aparati in farmacevtski izdelki, pojasnjujejo v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Pahorjev obisk v Stuttgartu in Münchnu bo namenjen dodatni krepitvi tako političnih kot gospodarskih odnosov. Pri slednjih naj bi iskali nove možnosti povezovanja gospodarskih subjektov na področju elektromobilnosti, predvsem v luči potreb nemške industrije po hitrem prilagajanju gospodarskih partnerjev. Posvetili naj bi se tudi sodelovanju na področju turizma, napovedujejo v predsednikovem uradu.

Predsednika bo na obisku spremljala močna gospodarska delegacija, v kateri bodo vodilni Gorenja Franjo Bobinac, Hidrie Iztok Seljak, Luke Koper Dragomir Matič ter Cimosa Janez Gradišek, pa tudi Uroš Rosa iz Akrapoviča, Sibil Svilan iz SID banke, Dušan Bušen iz avtomobilskega grozda, Gorazd Mihelič iz agencije Spirit ter Samo Hribar Milič iz GSZ.

V delegaciji bosta predsednika spremljala državna sekretarka ministrstva za zunanje zadeve Dragoljuba Benčina in državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti.

Predsednik bo v prestolnicah obeh dežel odprl poslovni konferenci, obisk pa bo izkoristil tudi za predstavitev slovenskih podjetij v pomembnih nemških koncernih, s katerimi Slovenija že veliko sodeluje. V tem kontekstu se bo srečal z upravami podjetij Mercedes Benz, Mahle in BMW, še napovedujejo v Pahorjevem uradu.

Predsednik namerava proti v Stuttgartu odpotovati s Pipistrelovim letalom Panthera S5-MTP, ki je v celoti plod domačega razvoja in predstavlja pomembne novosti v razredu lahkih letal.

Pipistrelova letala si je z zanimanjem ogledal tudi nemški predsednik Joachim Gauck, ko se je novembra lani mudil na uradnem obisku v Sloveniji. Pipistrel sicer enega svojih modelov izdeluje v partnerstvu z nemškim Siemensom.

Štirisedežno poslovno letalo panthera je v Nemčiji doslej prejelo že dve najpomembnejši aeronavtični nagradi. Je prvo letalo, ki omogoča kupcem izbiro med bencinskim, hibridnim ali popolnoma električnim pogonom.

"Hibridna in električna letala so del prihodnosti in predsednik republike želi s takšno gesto ob obisku v Nemčiji dati poudarek razvoju elektromobilnosti in skrbi za nizkoogljično družbo ter tudi na ta način prispevati k osveščanju," so zapisali v predsednikovem uradu in napovedali, da bo Pahor med posameznimi lokacijami v okviru obiska potoval z električnim avtomobilom.

"Skupna sporočilnost obiska ne bo le v visokih tehnologijah, marveč tudi v skrbi za okolje - predsednik republike bo potoval brez ogljičnega odtisa," so poudarili. "Slovenija se želi svoji najmočnejši gospodarski partnerici predstaviti kot inovativno okolje, ki razvoj razume trajnostno in k takšnemu razvoju prispeva svoj delež tudi v najbolj visokih tehnologijah," so dodali v Pahorjevem uradu.

V okviru obiska je predvideno tudi srečanje s Slovenci in slovenskimi poslovneži, ki živijo in delajo v Baden-Württembergu in na Bavarskem. V Nemčiji po ocenah živi od 30.000 do 40.000 slovenskih izseljencev in zdomcev, od tega več kot polovica v Baden-Württembergu in na Bavarskem, piše na spletni strani slovenskega generalnega konzulata v Münchnu.

Ob promociji gospodarskega sodelovanja in regionalnega povezovanja želi Pahor med obiskom krepiti tudi sodelovanje na področju izobraževanja. Baden-Württemberg in Bavarska imata namreč dolgoletne in dobre izkušnje s poklicnim usposabljanjem mladih; tako s sistemom dualnega izobraževanja in vajeniškimi programi kot tudi na področju dodiplomskega izobraževanja. Sodelovanje na področju izobraževanja je bilo sicer močno izpostavljeno ob lanskem obisku nemškega predsednika Gaucka.

Pogovore z gostiteljema, predsednikoma deželnih vlad Kretschmannom in Seehoferjem, bo predsednik Pahor namenil tudi pregledu projektov in preučitvi možnosti za nadaljnje sodelovanje v skupnih pobudah v okviru Podonavske strategije in Alpske makroregije. Izpostavljene teme bodo tudi sodelovanje med partnerskimi mesti v Sloveniji in obema južnonemškima deželama. Posvetili pa naj bi se še problematiki beguncev v EU ter grški krizi, napovedujejo v predsednikovem uradu.