Revija Reporter
Svet

Pahor se je sestal z ajatolo, danes odpira veleposlaništvo v Teheranu

STA

23. nov. 2016 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Borut Pahor in ajatola Hamenej

Twitter

Predsednik republike Borut Pahor bo danes v okviru uradnega obiska v Iranu slovesno odprl slovensko veleposlaništvo v Teheranu.

Srečal se bo tudi s predsednikom iranskega parlamenta Alijem Laridžanijem. Zunanji minister Karl Erjavec se bo ločeno sestal z iranskim kolegom Mohamedom Džavadom Zarifom, ki bo prišel tudi na odprtje veleposlaništva.

Pahor je v torek poudaril, da bo Slovenija s ponovnim odprtjem veleposlaništva v Iranu na simbolni in stvarni ravni odprla novo poglavje v odnosih med državama.

Iranski predsednik Hasan Rohani je po srečanju s slovenskim predsednikom pozdravil odločitev Slovenije za ponovno odprtje diplomatskega predstavništva v Iranu in poudaril, da to kaže na izjemno odločenost obeh držav, da okrepita medsebojne odnose.

Slovenija je v preteklosti veleposlaništvo v Iranu že imela, vendar ga je leta 2013 zaradi varčevalnih ukrepov zaprla. Vlada se je za ponovno odprtje diplomatskega predstavništva odločila, ker meni, da Slovenija za nadaljnjo krepitev političnih in gospodarskih odnosov z Iranom potrebuje stalno diplomatsko prisotnost v Teheranu.

Z odprtjem veleposlaništva slovenske oblasti pričakujejo dodatno krepitev stikov na politični ravni, nove možnosti sodelovanja na področjih kulture, izobraževanja, turizma, okolja, raziskav in znanosti, nove možnosti za boljše medsebojno poznavanje in povezovanje, predvsem pa nudenje ustrezne podpore slovenskemu gospodarstvu pri vstopanju in delovanju na iranskem trgu.

Predsednik Pahor se je prvi dan obiska sestal z gostiteljem, predsednikom Rohanijem in vrhovnim voditeljem Alijem Hamenejem. Nagovoril je tudi slovenske in iranske gospodarstvenike na poslovnih konferenci, ki je potekala na iranski gospodarski zbornici.