Revija Reporter
Slovenija

Pahor bo odlikoval voditelja zamejskih Slovencev Pavšiča in Sturma

STA

25. okt. 2019 5:55

Deli na:

Predsednik države Borut Pahor.

Bobo

Predsednik Borut Pahor bo danes na posebni slovesnosti z redom za zasluge odlikoval Rudija Pavšiča in Marjana Sturma, dolgoletna nekdanja voditelja manjšinskih organizacij v Italiji in na avstrijskem Koroškem. Odlikovanji bosta prejela za dolgoletna prizadevanja za pravice slovenske manjšine in za prizadevanja za medkulturni dialog.

Rudi Pavšič je bil 22 let predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ), ene od krovnih manjšinskih organizacij v sosednji Italiji. 67-letni publicist in politik je pomemben borec za pravice zamejskih Slovencev v Furlaniji-julijski krajini, pa tudi za pravice Slovencev kot manjšine v Italiji. Bil je tudi pomemben zagovornik osamosvojitve Slovenije. Položaj predsednika SKGZ je zapustil 9. marca letos, nasledila pa ga je Ksenija Dobrila.

Marjan Sturm pa je Zvezo slovenskih organizacij (ZSO), eno od krovnih organizacij manjšinskih organizacij na avstrijskem Koroškem, vodil od leta 1992. 25. februarja ga je na položaju zamenjal Manuel Jug.

Zdaj 68-letni politik in zgodovinar Sturm je prav tako velik borec za pravice slovenske manjšine, v njegovem primeru v Avstriji. Bil je oster borec proti nacionalistom in koroškim brambovcem, odločno si je prizadeval tudi za dvojezične napise v deželi. Bil pa je predvsem zagovornik dialoga. Med drugim je bil tudi predsednik Sveta za slovensko narodnost pri uradu avstrijskega zveznega kanclerja.