zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor bo gostil Erdogana

Deli na:
Pahor bo gostil Erdogana

Foto: Reuters

Slovenijo bo konec marca na vabilo slovenskega predsednika Boruta Pahorja obiskal predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan, so danes za STA potrdili v Pahorjevem uradu.

Gre za povratni obisk turškega predsednika, potem ko se je januarja lani na uradnem obisku v Turčiji mudil slovenski predsednik Pahor. Tedaj je bil sicer predsednik Turčije še Abdullah Gül, Erdogan pa je bil premier; za predsednika Turčije je bil nato izvoljen avgusta lani.

Erdogan je Slovenijo kot premier že obiskal maja 2012 in tudi sicer so stiki med državama na najvišji politični ravni razmeroma pogosti. Turčija je zaradi strme gospodarske rasti eno prednostnih področij internacionalizacije slovenskega gospodarstva, državi pa sta marca 2011 sklenili tudi strateško partnerstvo.

Turčija je že sedaj pomembna gospodarska partnerica Slovenije. V letu 2013 je blagovna menjava med državama po podatkih Izvoznega okna znašala okoli 480 milijonov evrov, od januarja do julija lani pa 314 milijonov.

V zadnjih dveh letih se je precej povečal predvsem uvoz iz Turčije, slovensko gospodarstvo pa si želi tudi več neposrednih turških investicij. K temu je lani v okviru obiska v Istanbulu turške gospodarstvenike pozval tudi slovenski predsednik Pahor.