nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor bo danes sprejel udeležence ustanovnega sestanka koalicije Demos

Deli na:
Pahor bo danes sprejel udeležence ustanovnega sestanka koalicije Demos

Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor bo danes v predsedniški palači sprejel udeležence ustanovnega sestanka koalicije Demos, ki je imela ključno vlogo pri osamosvojitvi Slovenije in nastanku samostojne države. Shoda naj bi se po napovedih iz Pahorjevega urada predvidoma udeležili vsi še živeči udeleženci sestanka.

Ustanovni sestanek predstavnikov strank, ki so sestavljale koalicijo Demos, se je zgodil 27. novembra 1989 na domačiji takratnega predsednika Slovenske kmečke zveze Ivana Omana pri Škofji Loki. Sledilo je še nekaj drugih sestankov, dokler niso 4. decembra 1989 stranke podpisale tudi formalni dogovor o skupnem nastopu na bližajočih se prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji.

Takratno Demokratično opozicijo Slovenije - Demos so sprva sestavljale Slovenska demokratična zveza, Slovenski krščanski demokrati (današnja NSi) in Socialdemokratska zveza Slovenije (današnja SDS). Slovenska kmečka zveza (današnja SLS) je sprva pristajala le na program, Demosu pa se je dejansko pridružila 8. januarja 1990, skupaj z Zelenimi Slovenije. To je tudi datum, ki ga nekateri, poleg 27. novembra 1989 in 4. decembra 1989, obeležujejo kot dan ustanovitve Demosa.

Februarja 1990 se je Demosu pridružila še Slovenska obrtniška stranka, marca istega leta pa upokojenci, združeni v stranki Sivi panterji.

Koalicija vseh omenjenih strank je aprila 1990 nastopila na volitvah, na njih dobila večino in sestavila vlado, ki je bila nato gonilna sila slovenskega plebiscita in osamosvojitve. Zaradi preveč različnih pogledov na reševanje nekaterih vprašanj je Demos razpadel 30. decembra 1991.