Revija Reporter
Slovenija

Padlemu šefu Primorja Črnigoju skrajšali zaporno kazen

STA

8. apr. 2018 6:00

Deli na:

Koprsko višje sodišče je Dušanu Črnigoju in Ožbeju Marcu znižalo kazen na leto in pol zapora. Ajdovsko okrajno sodišče je vsakemu prisodilo 28 mesecev zapora, višji sodniki pa so deloma ugodili pritožbam njune obrambe. Umaknili so tudi denarne kazni, saj kaznivega dejanja nista storila iz koristoljubja, pišejo Primorske novice.

Sodba višjega sodišča je prišla leto dni po odločitvi okrajnega sodišča, ki je zaradi preslepitve pri pridobitvi posojila poleg Črnigoja, nekdanjega predsednika uprave ajdovskega Primorja, za krivega spoznalo tudi nekdanjega vodjo kadrovske službe v Primorju Ožbeja Marca ter družbo Primorje v stečaju. Na sodbo okrajnega sodišča so se pritožili zagovorniki obtoženih ter Primorja v stečaju.

Tožilstvo jim je očitalo, da naj bi od aprila 2010 do junija 2011 Primorju pridobili skoraj 1,8 milijona evrov protipravne premoženjske koristi. Zavodu za zaposlovanje naj bi namreč poslali več zahtevkov za delno povračilo izplačanih nadomestil plač za 603 delavce, ki so bili napoteni na čakanje, povzema časnik.

Tožilka Marta Durnik Vukelić je trdila, da sta obtožena zavestno storila več premoženjskih kaznivih dejanj in pri tem ravnala z direktnim naklepom. Sodišču je zato predlagala, naj Primorju v stečaju odvzame skoraj 1,8 milijona evrov nezakonito pridobljene koristi, storjene z družbeno nesprejemljivimi kaznivimi dejanji, kar je sodišče upoštevalo in tako kaznovalo ajdovsko družbo v stečaju.

Okrajno sodišče je sledilo predlogu tožilstva in obema obdolženima marca lani prisodilo po 28 mesecev zapora ter stranski denarni kazni - Črnigoju 35.000 evrov, Marcu pa 15.000 evrov. Državna tožilka je bila s sodbo zadovoljna, zato se ni pritožila.

Višje sodišče je nato pritožbam odvetnikov Črnigoja in Marca deloma ugodilo, saj je ugotovilo, da nista ravnala iz koristoljubja. Zato je umaknilo denarne kazni, znižalo pa je tudi višino zaporne kazni. Ker je zdaj ta krajša od dveh let, lahko zaprosita, da bi jo odslužila z delom v splošno korist.

"Sodbe višjega sodišča ne komentiram. Uporabili bomo možnosti v skladu z veljavno zakonodajo," je za časnik povedala odvetnica Irena Dobravc Tatalovič, zagovornica Dušana Črnigoja. "V skladu z načelom zaupanja v pravno državo in delo sodišč z obdolženim odločitev koprskih višjih sodnikov spoštujeva," pa je dejal odvetnik Bruno Krivec, ki zagovarja Ožbeja Marca.

Pritožbo Primorja v stečaju so višji sodniki v celoti zavrnili. "S sodbo višjih sodnikov nismo zadovoljni. Za zdaj še nimam odgovora glede tega, kako bomo postopali v nadaljevanju, ker moramo sodbo preučiti," je za Primorske novice povedala odvetnica Sabina Mikulin.