Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ozadje vohunske afere: Sova prišla na sled Putinovi agenturi

Deli na:
Ozadje vohunske afere: Sova prišla na sled Putinovi agenturi

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Slovenska varnostna obveščevalna služba je ob operativnem sodelovanjem z Nacionalnim preiskovalnim uradom petega decembra lani priprla dva ruska vohuna. K nam sta prišla pred šestimi leti kot del programa za nameščanje ilegalnih vohunov. Zakaj se je politika odločila za njuno razkritje in pregon ter kako namerava unovčiti razbitje celice Putinove agenture?

Z razkritjem dveh ruskih vohunov smo se, bodimo malo ironični, znašli v »jedrni Evropi«. V skupini držav, ki resno preprečujejo sovražne vohunske dejavnosti, predvsem pa smo v krogu držav, vrednih zaupanja – držav, ki se med seboj izmenjujejo obveščevalne podatke.

Občine so od države dobile napotke, da ne sprejemajo nikakršnih obveznosti in da naj državo obvestijo, če želi kaka tuja država z njimi ustanavljati znanstvene, kulturne in informacijske centre. Izkušeni slovenski diplomat je to komentiral z besedami: »Ni pomembno, kaj je na policah takšnih centrov, pomembno je, kaj je v kleti.«  

Zakaj zunanja ministrica Tanja Fajon kljub resnosti in mednarodni odmevnosti zadeve, kot se je sama izrazila, ni na zagovor poklicala ruskega veleposlanika Timurja Ejvazova, ga pa je takoj po aretacija o njej obvestila.

V zadnjih letih so evropske tajne službe vse bolj pozorne na morebitno rusko vohunjenje med njihovimi oboroženimi silami, obveščevalnimi službami in drugimi državnimi ustanovami.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24