Revija Reporter
Slovenija

Ozadje preiskovalnih komisij: Katere komisije dejansko delajo in katere nas le slepijo

Igor Kršinar
3 2.499

14. nov. 2021 20:00

Deli na:

Predsednik vlade Janez Janša med zaslišanjem v DZ.

DZ/Sara Peklenik

V sedanjem mandatu v državnem zboru deluje kar sedem preiskovalnih komisij, med njimi sta najbolj odmevni komisiji, ki ju vodita poslanca opozicijske LMŠ Rudi Medved in Robert Pavšič.

Ker bo predsednik države Borut Pahor februarja razpisal redne volitve in razpustil parlament, obstaja verjetnost, da nobena od njih ne bo končala svojega dela.



Še posebej, ker zaradi zelo natrpanega delovnika državnega zbora in njegovih delovnih teles težko dobijo čas in prostore za svoje seje, ob tem pa še zagotovijo navzočnost vabljenih prič.

Predsednik vlade Janez Janša je že drugič pričal pred preiskovalno komisijo, ki preiskuje sporne odločitve med epidemijo; ker je imel le eno uro časa, bo povabljen še tretjič.

Koalicijska preiskovalna komisija o nabavi zaščitne opreme, ki jo vodi poslanka SDS Suzana Lep Šimenko, je zaslišala 17 prič, večina je direktorjev bolnišnic. Kdaj bo zaslišan Zdravko Počivalšek, ki je po telefonu naročil, naj plačajo sporne respiratorje podjetja Geneplanet, ni znano.

Gregor Perič je sklical 14 sej in opravil deset zaslišanj. Koliko je raziskal sporno financiranje SDS, bomo videli v končnem poročilu, ki naj bi bilo že v nastajanju. Kaj o tem meni njegov predhodnik Jani Möderndorfer?

Dve preiskovalni komisiji sta že sprejeli vmesno poročilo, preiskovalna komisija, ki jo vodi Dejan Kaloh, pa je ugotovila, da je Šarčeva vlada nadzirala celo svoje lastne ministre.

Predsednik preiskovalne komisije o policiji Rudi Medved pa razkriva, kako je sedanja vladajoča politika ugrabila vrh policije.

Preiskovalna komisija, ki jo sestavljajo poslanci, ima po zakonu o kazenskem postopku pristojnosti sodišča, ne more pa izrekati sodb, ampak le poročila, s katerimi lahko seznani organe pregona.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24