Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ozadje kongresa Domovinske lige: Brščič napadel Reporter kot sovražni medij, Janša pa na tviterju obračunal z Ušajevo

Deli na:
Ozadje kongresa Domovinske lige: Brščič napadel Reporter kot sovražni medij, Janša pa na tviterju obračunal z Ušajevo

Ustanovni kongres Domovinske lige. - Foto: Primož Lavre

»To ni ne projekt Milana Kučana ne Janeza Janše ne Vladimirja Vladimiroviča Putina,« je po končanem kongresu Domovinske lige (Dom) izjavil njen predsednik Bernard Brščič, ki bo tudi nosilec njene evropske liste.

Za podpredsednico je bila izvoljena odvetnica Lucija Šikovec Ušaj, ki bo druga na evropski listi, tretje znano ime pa bo Norma Korošec, ki prihaja iz propadle stranke Aleša Primca Glas za otroke in družino. Generalni sekretar stranke ostaja Žiga Jereb, nekdanji predsednik jeseniškega odbora SDS.

Brščič je pred začetkom kongresa Reporter označil za sovražen medij, pisca teh vrstic pa za shizofreno osebnost, ki bi jo morali poslati na Polje. Resnici na ljubo, se pisec teh vrstic vsak delovni dan vozi skozi Polje, saj je uredništvo Reporterja v Vevčah. Kandidatov za kakšno drugo lokacijo v Polju pa je precej več v politiki.

Nekdanji državni sekretar v kabinetu Janeza Janše nam je še zaupal, da z Ušajevo ne bosta več pisala kolumne v Demokraciji in portalu Nova24TV, ki sta lastniško povezani s stranko SDS, sodelovanje so jima menda odpovedali v petek.

Na kongresu, ki je potekal za zaprtimi vrati, naj bi bilo po besedah organizatorjev okoli 230 ljudi, med bolj znanimi so bili (poleg že omenjenih) Vili Kovačič, Pavel Ferluga, Metka Karner Lukač, Jiri Kočica, Čričo Anžlovar, Miran Lipovec, Samo Glavan, Zlatko Sagaj, Zdenko Tršinar in kot posebni gost Aljuš Pertinač, voditelj oddaje Faktor na TV3, kjer kot redna komentatorja nastopata Brščič in Ušajeva.

»Dragi udbovci, dragi sateliti SDS, dragi plačanci Putina,« je sodeč po zapisu na tviterju udeležence kongresa nagovoril Alen Štojs Goljar, lastnik hotela na Jezerskem, ki se omenja tudi kot možni kandidat na evropski listi stranke Dom.

Novinarji, ki so nas poslali v dvorano višje, smo slišali le, kako so zapeli »Slovenec sem«, slišalo se je tudi Brščiča, ki je članom predaval o razlogih za ustanovitev domoljubne stranke, katere evropski vzorniki so Matteo Salvini, Marine Le Pen, Hans-Christian Strache, Viktor Orban in Nigel Farage. Če bo Salviniju uspelo združiti vse tri evroskeptične skupine v Evropskem parlamentu, želi biti del tega »podjema« tudi slovenska Domovinska liga.

Seveda pa se bo morala zelo potruditi, da bo sploh dobila evropskega poslanca, saj se prag za vstop v Evropski parlament giblje med osmimi in devetimi odstotki, kar pomeni, da bi jih moralo obkrožiti najmanj 30.000 volivcev. Vprašanje pa je, na kakšen izkupiček lahko sploh upajo in ali bodo sploh dosegli nekaj odstotkov glasov, ki bi bili dobra popotnica za sodelovanje na državnozborskih volitvah.

Vsekakor pa je zaradi njihove ustanovitve nervozen prvak SDS Janez Janša, ki je dopoldne na tviterju obračunal z Ušajevo zaradi intervjuja, ki ga je dala za ponedeljkovo število časopisa Svet24, z naslovom »Janez Janša se ni bil pripravljen žrtvovati za državo.«

Očital ji je, da je podobno, kot je Dimitrij Rupel, potem ko leta 2014 ni dobil zagotovila, da bi bil v vrhu evropske liste SDS, izstopil iz stranke, ravnala tudi ona: »EU volitve 2019. L. Ušaj želi garancijo, da bo kandidatka v vrhu liste SDS. Ne dobi, naslednji dan besni napadi na SDS in izstop. Pa druženje z D. Črnčec.«

Ušajeva mu ni ostala dolžna: »Lažete. Prvo bom objavila tole, če ne boste preklicali, pa nadaljevanje.« Pripela je del njunega dopisovanja, v katerem ji je Janša predlagal, naj organizira FB skupino in pozove ljudi na proteste na dan, ko bo DZ razpravljal o marakeški deklaraciji. »Protesti so učinkoviti, če pride akcija od spodaj in izpade kot spontani upor,« je pisal prvak SDS.

Foto: Tviter - Tvit Janeza Janše in odziv Lucije Šikovec Ušaj

Na proteste decembra lani je prišlo komaj ducat ljudi, Janša pa protestnike ni niti povohal, strokovni sodelavec SDS Drago Zadergal pa se je norčeval, da je nekdo sklical proteste dopoldne sredi delovnega tedna. Vse to je protestnike razjarilo, kar naj bi bil eden od razlogov za novo stranko.

Ušajeva je še napovedala, da bo postopoma objavljala njuno dopisovanje in Janševe grožnje, kako jo bo diskreditiral, če jo bo še izzval, ter da ima tudi posnetke njunih pogovorov: »Žalibog je začel J.J. In ne bo sral po meni. Niti z besedo ga nisem do danes napadla.«

»Za 26 let (dela v stranki – op. p.) dobim javno objavljeno laž, s katero mi je grozil že novembra, ko se ni sestavljala nikakršna lista.« /.../ »Ne bom pljuvala, imam pa shranjeno. To je politika, ko bo vojna, bo pa drugače.«

Domovinska lista se je očitno Janši strgala z verige, zato bo zanimivo opazovati predvolilno kampanjo pred evropskimi volitvami. To pa še ne pomeni, da stranki ne bosta zakopali bojnih sekir na državnozborskih volitvah, ko bo prvak SDS pričakoval njen glas za mandatarstvo.