Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ozadje Brglezove kandidature: kako ga je Golob osebno prepričal in zakaj je Marta Kos v resnici šla nazaj v Švico

Deli na:
Ozadje Brglezove kandidature: kako ga je Golob osebno prepričal in zakaj je Marta Kos v resnici šla nazaj v Švico

Milan Brglez - Foto: STA

Gibanje Svoboda je na četrtkovi seji sveta soglasno podprlo kandidaturo evropskega poslanca Milana Brgleza za predsednika države. Pred tem se je Brglez odpovedal vsem funkcijam v stranki SD, kjer je bil predsednik konference (sveta stranke) in kandidat za njenega podpredsednika. Prav tako je odstopil tudi z vrha Šahovske zveze in Akademije za družbeno odgovornost. Če bo izvoljen za predsednika države, bo zamrznil tudi članstvo v SD, kjer je leta 2018 pristal po sporu s takratnim predsednikom SMC Mirom Cerarjem.

Na volitvah bo nastopil kot skupni kandidat tako Svobode kot socialnih demokratov s podpisi poslancev obeh strank, prvi se bo podpisal vodja poslancev največje stranke Borut Sajovic, drugi pa vodja poslancev SD Jani Prednik. Tudi volilno kampanjo bosta financirali obe stranki, čeprav je z zamudo odprla volilni račun le stranka SD.

Milana Brgleza je za predsedniškega kandidata snubila že predsednica SD Tanja Fajon, a se takrat ni odločil za nastop na predsedniških volitvah, saj je bila na levi sredini prevelika gneča za ta položaj. Toda po odstopu Marte Kos so se zadeve spremenile, še posebej, ko je na javnomnenjskih anketah začela močno upadati javna podpora Nataši Pirc Musar. Po zadnji anketi Ninamedie bi jo Anže Logar premagal ne le v prvem, ampak celo v drugem krogu.

Tako naj bi po naših virih premier Robert Golob osebno nagovoril Brgleza, s katerim se poznata že dolgo let, da se odloči za kandidaturo. Kmalu za tem je Brglez o tem obvestil Fajonovo, ki mu je zagotovila podporo stranke SD. A Brglez ji je dal vedeti, da se bo v predsedniško tekmo podal le, če ga podpre tudi največja vladna stranka.



To se je naposled tudi zgodilo, pri čemer je zanimivo, da na seji sveta ni bilo slišati nobenega ugovora zoper Brgleza. Vsi so ga menda tako hvalili, da je že Golob komaj čakal, da bo seje konec. Med največjimi navdušenci naj bi bila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je pred tem stavila na prijateljico Natašo Pirc Musar, a s prihodom Brgleza so nastale nove okoliščine.

Kot je slišati, tako soglasne podpore sveta stranke pri kandidaturi ni doživela niti Marta Kos, saj naj bi se takrat nekaj članov sveta vzdržalo glasovanja, nekateri pa so menda namerno manjkali. Vse to je seveda Kosova opazila, zato je iz tekme izstopila z očitki, da je stranka premalo naredila za njeno promocijo. Ker so bili rezultati v anketah slabi, naj bi že tri tedne prej govorila, da bo odstopila, če ne bodo boljši. Po izstopu »iz osebnih razlogov« se je vrnila v Švico, kjer je odstopila še kot podpredsednica stranke.

Več o zakulisju predsedniških kampanj Brgleza, Pirc Musarjeve in Logarja lahko preberete v jutrišnji novi številki Reporterja