Revija Reporter
Slovenija

Letos še več otrok ne bo moglo na morje brez pomoči humanitarnih organizacij

Gašper Petovar

3. maj. 2020 20:00

Deli na:

Koronavirus lahko otrokom iz socialno ogroženih družin prepreči skok v morje.

ZPMS

45 tisoč otrok v Sloveniji živi pod pragom revščine. Domala vsaka malenkost, ki je za njihove vrstnike samoumevna, pomeni zanje pravi luksuz. Tudi počitnice na morju. Številnim otrokom zato nekaj dni morskega ali gorskega zraka in brezskrbne zabave z vrstniki omogočajo različne dobrodelne organizacije, a letos se lahko zgodi, da ti otroci ostanejo brez počitnic.

Vseh organizacij, ki omogočajo tem otrokom počitnice, je v Sloveniji ogromno. Obrnili smo se na tri. Zvezo prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), Zvezo prijateljev mladine Moste Polje in slovensko Karitas. Slednja je lani na morje odpeljala 400 otrok, če prištejejo še tiste, ki so šli na počitnice v druge kraje, ki niso ob morju, so kar 1000 otrokom iz socialno ogroženih družin omogočili prav posebne počitnice.

ZPMS je lani na letovanje v poletnem času odpeljala 11838 otrok, od tega jih je popolnoma brezplačno letovalo 2894. V Zambratiji lanske poletne počitnice jih je ZPMS brezplačno odpeljala 314.

Pandemija koronavirusa je tudi organizacijam, ki omogočijo brezskrbne počitnice otrokom iz socialno ogroženih družin, prekrižala načrte. Kaj se bo zgodilo v letošnjem poletju, ki se nezadržno bliža? Bodo lahko polepšali vsaj nekaj dni otrokom, ki so sicer za takšna doživetja prikrajšani.

»Letovanja so za otroke iz socialno ogroženih družin verjetno ena najbolj svetlih točk za njih v letu. Nekateri otroci z nami sploh prvič obiščejo morje, s pomočjo spremljevalcev in njihove pozitivne energije dobijo pozitivno izkušnjo, ki jo še zelo dolgo nosijo v sebi. Poleg tega prejmejo občutek, da so vredni, da se tudi njim lahko dogajajo lepe stvari in da ni nič narobe, če uživajo,« izvemo na eni od organizacij, kjer upajo, da bodo konec maja že vedeli kako in kaj bo s počitnicami, če jih bo sploh mogoče organizirati, če bo organizacija omejena zgolj na Slovenijo, ali bo možno iti tudi izven naših meja.

Od vseh treh organizacij pa izvemo še, da koronavirus ne samo, da pod vprašaj postavlja njihova letovanja, ampak, da je zaradi koronavirusa že zdaj jasno, da še več staršev ne bo moglo omogočiti počitnic svojim otrokom izven domačega kraja. Močno se namreč povečuje število socialno ogroženih družin.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Reporter št. 18, 2020

Naslovnica