stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Orwellovo leto 1984!? Na portalu MMC izpuhtel dokumentarec Valentina Areha

Deli na:
Orwellovo leto 1984!? Na portalu MMC izpuhtel dokumentarec Valentina Areha

Foto: RTVS in POPTV

Dokumentarec JLA – Jugoslovanska ljudska armada je TV Slovenija umaknila iz spletnega arhiva - Na družbenih omrežjih že protesti - Dokumentarec se je danes dopoldne spet pojavil na spletni strani MMC

 

Torkov dokumentarec novinarja in vojnega dopisnika na TV Slovenija Valentina Areha o Jugoslovanski ljudski armadi, v katerem je prikazal, da je šlo dejansko za represivno orodje v rokah totalitarnega komunističnega režima pod vodstvom Josipa Broza Tita, je bil očitno za vplivneže na »nacionalki« in njihove strice iz ozadja »preveč«.

Na spletnem portalu RTV Slovenija MMC so cenzuro dokumentarca o JLA na twitterju pojasnili z izgovorom, da zanj nimajo urejenih avtorskih pravic: "Spoštovani. Žal za oddajo "Dosje: JLA" nimamo urejenih vseh avtorskih pravic za spletno arhiviranje, zato je ni več na voljo v arhivu."

O nezaslišanem ravnanju slovenske javne televizije so že seznanjeni novinarji v tujini.

 

Dokumentarec si (za) zdaj lahko ogledate na portalu YouTube:

Areh je prikazal, da je bila JLA krvoses državljanov, saj je šlo zanjo kar 20 odstotkov bruto domačega proizvoda (Slovenija za svojo vojsko namenja dvajsetkrat manjši delež), ob tem je razkril tudi bedo jugoslovanskega socializma, ki je gospodarsko vse bolj zaostajal za Zahodom.

Toda dokumentarec je nenadoma izginil iz internetnega arhiva TV Slovenija, pri čemer ni nikjer nobenega pojasnila, zakaj se je to zgodilo. Najprej so na TVS menjavali URL-naslove, na katerih je bil posnetek, zdaj pa je sploh izginil.

Mar med drugim zato, ker se na enem od posnetkov v filmu s Titom rokuje »veliki demokrat« Milan Kučan? Med čakanjem na pojasnilo vodstva RTV Slovenija lahko le rečemo: Dobrodošli v Putinovi Rusiji!

Dokumentarni film diplomiranega zgodovinarja in dolgoletnega novinarja dr. Valentina Areha je govoril o jugoslovanski armadi (JLA) in njeni vlogi v nekdanji Jugoslaviji. Bil je namreč dan suvernosti, ko smo praznovali umik te armade, ki je bila napadla samostojno Slovenijo.
 
Zakaj? Bojda zgodovinski poudarki niso všeč urednikom, ki zahtevajo spremembe. zaradi jugonostalgije, ki jo lahko vsako leto maja opazimo na RTVS pa bi utegnilo biti v ozadju še kaj drugega. Mogoče je bil moteč posnetek, ko se je nekdanji predsednik Milan Kučan rokoval z Josipom Brozom? 
V imenu ustavno zaščitene svobode govora zahtevamo, da se cenzura na RTVS konča. Odgovorni za to dejanje, ki je zelo podobno časom, katerih slovo smo včeraj enotno praznovali, pa morajo za cenzuro odgovarjati.
Sprašujemo se, kdaj bo tega enoumja konec? Ali bo RTVS postala pluralna šele, ko se bo začelo množično blokiranje plačevanja prispevka RTVS?
 
Tino Mamić, predsednik Združenja novinarjev in publicistov

Ustavite cenzuro na RTVS!

RTVS je včeraj objavila dokumentarni film in ga nato uvrstila na splet. Nekaj ur je posnetek bil dostopen, čeprav so stalno menjevali njegov spletni naslov. Izgledalo je, da gre za tehnične težave, ne pa za oviranje dostopnosti. A še isti dan je prišlo do popolne cenzure. Posnetek je bil umaknjen s spleta.