Revija Reporter
Slovenija

Opozicija vzela v bran Galeta, ki ga vidi kot žrtev maščevanja: Z njegovim kaznovanjem želi oblast ustrahovati žvižgače

STA

9. okt. 2020 19:01 Osveženo: 19:08 / 09. 10. 2020

Deli na:

Ivan Gale

Bobo

LMŠ, SD, Levica in SAB po prekinitvi delovnega razmerja na zavodu za blagovne rezerve žvižgaču Ivanu Galetu ocenjujejo, da gre za neprikrit namen "maščevanja državnemu uradniku, ki je postavil javni interes pred zasebni interes tistih, ki so zlorabili zaupana pooblastila". Galetu so izrazili podporo in solidarnost.

"Čeprav smo soočeni s poplavo kadrovskih čistk, kršitev zakonov in celo ustave ter drugih samovoljnih zlorab aktualne oblasti, pa ta primer izstopa ne le s skrajnostjo, ampak tudi s povsem neprikritim namenom maščevanja državnemu uradniku, ki je postavil javni interes pred zasebni interes tistih, ki so zlorabili zaupana pooblastila," so zapisali.

"Z eksemplaričnim maščevanjem Ivanu Galetu pa želi aktualna oblast ustrahovati tudi vse druge, ki so dnevno soočeni s pravno in siceršnjo nevzdržnostjo njihovega početja," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so napovedali novelo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, s katero želijo zaščititi pravice ter varnost žvižgačev pred korporacijami in oblastjo. "Če pravic žvižgačev ne zaščitimo, bo odžvižgalo pravni državi in demokraciji v naši državi," so zapisali. Izrazili so prepričanje, da bo resnica prevladala in velika krivica odpravljena.

Pod skupno izjavo se je sicer podpisal tudi pobudnik za oblikovanje alternativne koalicije Jože P. Damijan.

Gale je v času prvega vala epidemije covida-19 razkril domnevno spornih poslov zavoda za blagovne rezerve pri nabavi zaščitne opreme.