stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Opomini za Rupla

Deli na:

Zunanji minister Samuel Žbogar je danes po letu dni vodenja ministrstva ocenil, da se je stanje zelo izboljšalo in da na ministrstvu znova vlada pozitivno delovno vzdušje. Zavrnil pa je kritike svojega predhodnika Dimitrija Rupla in dejal, da so Rupla, uslužbenca na MZZ, v zvezi z njegovimi izjavami v javnosti že dvakrat opozorili.

Zunanji minister Samuel Žbogar je danes po letu dni vodenja ministrstva ocenil, da se je stanje zelo izboljšalo in da na ministrstvu znova vlada pozitivno delovno vzdušje. Zavrnil pa je kritike svojega predhodnika Dimitrija Rupla in dejal, da so Rupla, uslužbenca na MZZ, v zvezi z njegovimi izjavami v javnosti že dvakrat opozorili.

Kot je dejal Žbogar, slovenska diplomacija deluje zelo dobro. "V tem letu čutim naraščanje pozitivne energije, ki sproščajo kreativnost med diplomati in sploh v slovenski zunanji politiki. Zadovoljen sem z našim delom v zadnjem letu. Mislim, da smo veliko dosegli in mislim, da smo začrtali vse prave poti za uspešno delo v naslednjih letih," je ocenil Žbogar na novinarski konferenci po letu dni vodenja ministrstva.

Urejanje razmer na ministrstvu je bila tudi prva točka na njegovem seznamu dela ministrstva v preteklem letu, ki je sicer v celoti obsegalo sedem tematskih točk. "Mislim, da so odnosi v hiši urejeni, dostopnost vodstva hiše je popolna, mislim da je demokracija na višku na tem ministrstvu," je prepričan Žbogar.

Pri tem je izpostavil tudi novo kadrovsko politiko, "s transparentnimi in odprtimi razpisi, brez vnaprejšnjih odločanj", pa tudi "načrtnejšo družinsko politiko" za diplomate. Vse to bo omogočila tudi novela zakona o zunanjih zadevah, ki je trenutno v parlamentarni proceduri in ki gradi karierno diplomacijo. "Gradimo duh pripadnosti, ki je nujno potreben za diplomacijo," je še dejal Žbogar in ocenil, da je "hiša sedaj v veliko boljšem stanju, kot je bila pred enim letom".

V zvezi s tem je zavrnil tudi kritike svojega predhodnika na položaju, Dimitrija Rupla, ki je zdaj uslužbenec na ministrstvu. "Nihče doslej ni imel toliko časa in toliko moči in toliko priložnosti, da uredi razmere v zunanjem ministrstvu in v zunanji politiki, kot jo je imel nekdanji minister Rupel. Mislim, da je najmanj pristojen za to, da ocenjuje delo tega ministrstva, razpoloženje v tem ministrstvu ali pa delovanje slovenske zunanje politike," je poudaril Žbogar.

"Razumem njegovo razočaranje, da po toliko letih, ko si zunanji minister in ko tudi vodiš predsedovanje Evropski uniji, zaključuješ svojo kariero kot uslužbenec zunanjega ministrstva. Pa vendar mu to ne daje nobene pravice, da ruši vse, kar je sam gradil oz. da deluje tako, kot je sam prepovedoval, ko je bil zunanji minister," je še povedal Žbogar.

Pojasnil je, da Ruplovo delovanje na MZZ "ni v skladu z internimi akti, pravilnikom o sodelovanju z mediji, niti ni v skladu z zakonom o zunanjih zadevah". Zato so ga "že dvakrat opozorili". "Razmišljamo pa lahko tudi o drugih ukrepih, ki so nam na voljo. Ampak sam vendarle mislim (...), da je verjetno največja kazen zanj ravno to, da je uslužbenec v tem ministrstvu v tem trenutku," je še dejal Žbogar.

Rupel, pomemben član opozicijske SDS, je zadnjič javno okrcal delo na zunanjem ministrstvu 9. novembra na lastni novinarski konferenci, na kateri je sicer spregovoril o arbitražnem sporazumu s Hrvaško. Kritičen je bil, ker Slovenija dlje časa ni imela veleposlanikov v nekaterih ključnih državah, ter do spremenjenega zakona o zunanjih zadevah, ki po njegovih besedah prinaša več pristojnosti predsedniku republike glede imenovanja veleposlanikov, ter znova omogoča nagrajevanje politično primernih posameznikov z veleposlaniškimi mesti. Dejal pa je tudi da ima zaradi svojih izjav "stalno težave v življenju, na MZZ in zunaj njega".

Danes pa se je Rupel že odzval na Žbogarjeve besede. Poudaril je, da je Žbogar v začetku svojega mandata pokazal, kako si predstavlja "višek demokracije" na MZZ s tem, ko je "prispeval k diskvalifikacijam in poskusom likvidacije svojega predhodnika, kar je bil zagotovo najvišji višek slovenske demokracije po osamosvojitvi". "Kot Žbogarjev predhodnik si takšnih viškov nikoli nisem dovolil," je sporočil Rupel in dodal, da je svojemu nasledniku omogočil kvečjemu napredovanje in delovanje na mestih državnega sekretarja in veleposlanika v ZDA.

Rupel je poleg tega kot neresnične zavrnil Žbogarjeve navedbe o svoji nepristojnosti za ocenjevanje dela MZZ. Kot je zapisal, je njegovo delovanje "povsem skladno z državno zakonodajo in z akti MZZ, ki zadevajo podajanje uradnih izjav in informacij v imenu MZZ". "V imenu MZZ danes seveda niti ne morem niti ne želim govoriti. Vendar so moje izjave v skladu s slovensko ustavo in z mednarodnimi standardi, ki veljajo za izražanje strokovnih mnenj, osebnih prepričanj in političnih stališč," je poudaril.

Govorica ministra Žbogarja po Ruplovem mnenju priča o miselnosti in praksi, ki ju uvaja na MZZ, izjave o opozorilih, kaznih in drugih ukrepih pa so zgovorne same po sebi. Žbogarja je še spomnil na to, da v službo na ministrstvo ni prišel v času njegovega "poveljevanja", ampak že leta 1997. "To, da imamo Žbogarja za zunanjega ministra, je morda res kazen zame, vendar pa vsaj tolikšna tudi za druge državljane naše domovine," je zaključil Rupel.