Revija Reporter
Slovenija

Omilitev odloka o nošenju mask; bo sproščanju sledilo popolno zaprtje države med 24. decembrom in 4. januarjem?

STA

14. dec. 2020 21:43 Osveženo: 21:50 / 14. 12. 2020

Deli na:

Nočna Ljubljana med policijsko uro.

bobo

Medtem ko število novookuženih z novim koronavirusom bistveno ne upada, vlada nadaljuje s sproščanjem nekaterih omejitvenih ukrepov. Danes je tako sklenila, da od srede več ne bo potrebna zaščitna maska zunaj, razen če ne bo mogoče vzdrževati dvometrske razdalje. Minister za zdravje Tomaž Gantar ima ob tem pomisleke, zavzema se za dodatne omejitve.

V Sloveniji so do zdaj skupaj potrdili 96.745 primerov okužb z novim koronavirusom, od tega 431 v nedeljo. Ob 44 umrlih s covidom-19 v nedeljo se je skupno število smrti covidnih bolnikov povzpelo na 2107. Hospitaliziranih je 1320 covidnih bolnikov, intenzivno zdravljenje jih potrebuje 208. V državi je trenutno skoraj 21.000 potrjeno okuženih, povprečje novih okužb v zadnjih sedmih dneh, kar je bilo postavljeno kot eno od meril za sproščanje ukrepov, pa znaša znaša blizu 1490. Najslabše epidemiološko stanje je sicer še vedno v posavski regiji.

Epidemiološke razmere v državi tako ne omogočajo, da bi vlada preklicala oz. ne bi podaljšala razglasitve epidemije. Tako je po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina v prihodnjih dneh pričakovati, da bo vlada vnovič podaljšala epidemijo, ki jo je razglasila 19. oktobra in jo nato podaljšala še za 30 dni.

Ne glede na to pa se je vlada v nedeljo odločila za določene sprostitve omejitvenih ukrepov, tako bo do 23. decembra med drugim v omejenem obsegu sproščen javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice.

V osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski statistični regiji bo uporabnikom aplikacije #Ostanizdrav od torka do 23. decembra dovoljeno gibanje zunaj občine prebivališča, a znotraj posamezne statistične regije. V teh regijah se odpirajo tudi trgovine z obleko, obutvijo in športno opremo ter avtosaloni.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob tem pojasnil, da bo moral občan ob prehodu občinske meje policistu na telefonu pokazati nameščeno aplikacijo. Če aplikacije ne bo imel nameščene, mu policist, če tudi sicer ne bo sodil v nobeno od izjem, prehoda meje občine ne bo dovolil in se bo moral vrniti domov. V odloku je predvidena tudi kazen za občana med 400 in 4000 evri. Ob tem je zagotovil, da ne gre za pregledovanje elektronskih naprav.

Aplikacijo #Ostanizdrav si je do sobote preneslo 188.840 uporabnikov telefonov z operacijskim sistemom Android in 19.120 uporabnikov telefonov z operacijskim sistemom iOS. V zadnjih 14 dneh so uporabniki vnesli 1367 TAN kod.

Ob tem pa je informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik opozorila, da mora biti uporaba aplikacije glede na zakonsko opredelitev prostovoljna. Po njenem mnenju odlok odpira več vprašanj, iz njega ni jasno, kaj pomeni za varstvo osebnih podatkov. Spomnili so, da je za vpogled v telefon potreben sodni nalog.

Ker se postavlja vprašanje, ali nova ureditev pomeni diskriminacijo vseh tistih, ki si aplikacije ne morejo naložiti, ker nimajo ustreznih pametnih telefonov, je urad informacijske pooblaščenke prejete prijave odstopil v reševanje zagovorniku načela enakosti Mihu Lobniku. O skrbeh posameznikov glede posledic odloka za njihove temeljne pravice pa seznanil varuha človekovih pravic Petra Svetino. Vprašanje zakonitosti obdelav osebnih podatkov pri tem bo informacijska pooblaščenka preverila v inšpekcijskem postopku, so zapisali.

Poleg tega pa je vlada danes na dopisni seji tudi sklenila, da je od srede v vseh statističnih regijah zaščitna maska na odprtih javnih krajih in prostorih obvezna le, če ni mogoče vzdrževati najmanj dvometrske medosebne razdalje. Odlok bo veljal sedem dni. Uporaba maske pa ostaja obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oz. prostorih.

Minister Gantar ima ob sproščanju nekaterih ukrepov številne pomisleke. Kot je dejal v izjavi za medije, ga je na nek način presenetila nedeljska odločitev vlade za sproščanje nekaterih protikoronskih ukrepov. "Sledil sem stališču strokovne skupine, ki se je spremenilo praktično v enem dnevu. Do zdaj sem podpiral njihova stališča in tudi tokrat sicer sem, ob tem da imam sam številne pomisleke na sproščanje, ki se zaključi 23. decembra," je dejal. Po ministrovih besedah je zato na mestu razmislek, kako naprej s sodelovanjem s svetovalno skupino.

Gantar upa, da bodo ljudje v tem obdobju spoštovali vse ukrepe, saj nekih posebnih dodatnih rezerv v zdravstvenem sistemu ni. "Še vedno se da nekaj narediti, najti kakšno posteljo, je pa res, da zdravstvo v tem trenutku ne more sprejemati večjega števila dodatnih bolnikov," je opozoril.

Na vprašanje, ali razmišlja o odstopu, pa je odvrnil: "Dokler me vidite tukaj, sem tu. Ko bom o tem razmišljal, vam bom to pravočasno povedal."

Po neuradnih informacijah spletnega portala 24ur.com naj bi pristojni pripravili predlog, ki predvideva popolno zaprtje države po 24. decembru, in sicer do 4. januarja 2021. To pomeni, da bi delovale samo zdravstvene ustanove, lekarne ter trgovine z živili, izdali pa bi tudi priporočilo ali odredbo, da zaposleni v tem času odidejo na kolektivni dopust.

Sicer pa premier Janez Janša meni, da Slovenijo čaka zahteven spopad z zadnjo tretjino epidemije covida-19, nato pa bo prišel čas za odpravo posledic. Dogovor o svežnju za okrevanje evropskega gospodarstva po njegovih besedah "krepi luč na koncu tunela". Slovenija pa bo del sredstev namenila tudi za zdravstvo. Kot je dejal, bo Slovenija lahko s pametnim investiranjem ne samo pokrila posledice epidemije, temveč odpravila tudi nekatere težave, ki so posledica nespametnega odločanja v preteklih letih.