stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ogorčeni delodajalci Cerarju: Vlada se odloča, ne da bi znala sešteti ena in ena

Deli na:
Ogorčeni delodajalci Cerarju: Vlada se odloča, ne da bi znala sešteti ena in ena

Foto: Bobo

Med člani delodajalskih organizacij je včeraj završalo še zaradi četrtkove izjave premierja Mira Cerarja, da je čas, da h konsolidaciji javnih financ nekaj prispeva tudi gospodarstvo. V GZS menijo, da premier ne obravnava vseh z enakimi vatli in da je nov gospodarski minister še kako potreben, v OZS pa upajo, da je bila izjava dana v afektu.

"Premierjeva izjava kaže na to, da je nov gospodarski minister v vladi hudo potreben, da bo znal povedati, da ne gre za to, da gospodarstvo nekaj da, ampak za to, da mora prodati," je včeraj poudarila izvršna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Alenka Avberšek.

Dejstvo je, da so predvideni ukrepi vlade, ki gospodarstvu iz dneva v dan skuša nalagati nova bremena, tudi tako ekstremna, kot so zadnji predlog davka na sladke pijače in nove CO2 obremenitve, povzročili, da je gospodarstvu prekipelo, je dejala.

GZS je ta teden zaradi slabega iztržka pogajanj vlade s sindikati javnega sektorja in ocene, da bo izpad prihranka na koncu plačalo gospodarstvo, izstopila iz pogajanj o socialnem sporazumu, gospodarstveniki pa so pripravljeni iti celo v nestandarden ukrep, tudi na cesto, je pojasnila Avberškova.

Predvidenih novih obremenitev po njenih besedah ni mogoče sprejeti. Že tako jih je bilo v zadnjem obdobju dovolj, je dejala.

Vlade so v zadnjih dveh letih, tako včeraj v GZS, med drugim dodatno obremenile gospodarstvo z višjimi obremenitvami različnih oblik dela, ne da bi pri tem hkrati razbremenile redna delovna razmerja, višjim davkom na dodano vrednost in višjimi trošarinami na energente. Poleg tega morajo podjetja financirati promocijo zdravja na delovnem mestu, gospodarstvo pa čaka tudi nepremičninski davek.

"Na ta enormna davčna bremena nalagati še nova res kaže na globoko poznavanje. Odločajo se, ne da bi znali sešteti ena in ena," je bila še ostra Avberškova.

"Sodimo, da je predsednik vlade s tem pokazal, da ne obravnava vseh v državi z enakimi vatli," so Cerarjevo izjavo včeraj še komentirali v GZS.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) medtem upajo, da je Cerar izjavo dal v afektu. Kot je izpostavil predsednik OZS Branko Meh, je premier na nek način ugodil sindikatom javnega sektorja in študentom, od gospodarstva pa pričakuje, da bo prispevalo.

"Mislim, da gospodarstvo vsak dan prispeva. Ob tem, da ima dodatne obremenitve in zmanjšan obseg dela. Mi se resnično vsak dan ukvarjamo s preživetjem," je zagotovil in se vprašal, kaj bi jim predsednik vlade sploh še vzel. "Mislim pa, da je to izjavo dal v nekem afektu, da ni bila premišljena," je še povedal.

Premier je v četrtek po seji vlade pozval, da je treba razumeti, da mora vsak nekaj prispevati, da se država finančno konsolidira.

V tej situaciji so sindikati javnega sektorja po njegovih besedah pokazali zadostno mero razuma in sklenili sporazum, prav tako študenti in do neke mere občine. "Zdaj bo moralo tudi gospodarstvo dati svoj delež, da bomo vsi skupaj lahko potegnili pozitivne učinke," je pristavil.