stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odvetnik mame, ki so ji odvzeli otroke: Mama z otroki ne sme imeti nikakršnih stikov, to je za otroke nehumano in neetično stanje

Deli na:
Odvetnik mame, ki so ji odvzeli otroke: Mama z otroki ne sme imeti nikakršnih stikov, to je za otroke nehumano in neetično stanje

Še o odvzemu treh otrok materi: odziv sodnice - Foto: Zarja Jana

Odvetnik mame v odmevni družinski zadevi začasnega odvzema treh otrok je danes opozoril, da so otroci v tem postopku visoko ogroženi in se njihove pravice kršijo. Okrožno sodišče v Ljubljani namreč še en mesec po sklepu, "s katerim je otrokom podelilo pravico do mame", tega ni izvršilo. Pristojne je pozval, naj delujejo hitro in le v korist otrok.

Odvetnik Blaž Žibret je v današnji izjavi za medije pojasnil, da je minuli petek na Okrajno sodišče v Ljubljani vložil zahtevo za izvršbo, "ker okrožno sodišče vse do danes ni izpolnilo lastne zaveze glede varovanja koristi otrok, ki izhaja iz sklepa o podelitvi pravice do mame otrokom, čeprav so izpolnjeni vsi vsebinski in procesni pogoji".

Okrajno sodišče je zahtevo zavrnilo. Del njihove obrazložitve te odločitve pa je po navedbah odvetnika "moč razumeti tudi tako, da sodišča v pravnem prometu s svojimi odločitvami ne prevzemajo obveznosti za pravna razmerja". Žibret je že napovedal pritožbo na to odločitev okrajnega sodišča, a ob tem opozoril, da je to z vidika varstva pravic otrok v tem trenutku bistveno premalo.

Odvetnik je izpostavil, da so z dejstvom, da so otroci brez pravega razloga že toliko časa brez mame, seznanjeni ljubljanska okrožno, okrajno in višje sodišče, ustavno sodišče, sodna uprava ljubljanskih okrožnega in višjega sodišča ter vrhovnega sodišča, pa tudi ljubljansko okrožno in vrhovno državno tožilstvo, sodni svet, pristojni center za socialno delo ter imenovani izvedenci. Prav tako so o zadevi seznanjeni predsednik republike, predsednik vlade, evropski komisar za pravo in pristojna ministrstva ter osnovna šola. "Pa se v zadevi praktično nič ne zgodi," je izpostavil.



Navedel je, da mama s svojimi otroki ne sme imeti nikakršnih stikov, kar je za otroke nehumano in neetično stanje. Zato je vse državne organe pozval, naj v okviru svojih pristojnosti delujejo" hitro in samo v korist otrok ter jim takoj zagotovijo pravico do mame". Javnost pa je pozval, naj izvaja stalen in zakonit pritisk nad delovanjem pravne države.

Omenjeni primer je prišel v javnost pred meseci, ko so mediji objavili posnetke odvzema otrok mami, v katerih je bilo videti kričanje in upiranje otrok. Po njihovem poročanju naj bi odvzem v prisotnosti socialnega izvršitelja, policistov in socialnih delavk trajal več ur. Izvršitelj naj bi postopek celo želel prekiniti, a je sodnica v telefonskem klicu vztrajala, da izvršbo konča.

Zaradi tega je bil kasneje odrejen nadzor poslovanja sodišča, ki v ravnanju in odločitvah sodišča ni pokazal nepravilnosti.