stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odgovorna urednica Dnevnika zavrača očitke o mobingu koprske dopisnice

Deli na:
Odgovorna urednica Dnevnika zavrača očitke o mobingu koprske dopisnice

Foto: Primož Lavre

Odgovorna urednica Dnevnika Suzana Rankov je za STA zavrnila očitke, da naj bi bila odpoved pogodbe o zaposlitvi koprski dopisnici Tatjani Tanackovič povezana z njeno domnevno prijavo mobinga in njenim domnevnim nestrinjanjem z uredniško politiko Dnevnika.

"V redakciji Dnevnika novinarjev ne trpinčimo, nad njimi ne izvajamo nobenega nasilja in jih tudi ne ustrahujemo," je zapisala odgovorna urednica. Po njenih navedbah je novinarka prejela odpoved pogodbe o zaposlitvi zgolj in izključno iz poslovnih razlogov, ki so povezani z racionalizacijo poslovanja v zaostrenih tržnih razmerah in jih lahko pojasnjuje samo uprava Dnevnika.

Suzana Rankov je med drugim pojasnila, da prijave mobinga do včeraj ni prejela, čeprav naj bi se nanašala nanjo kot odgovorno urednico Dnevnika in na posamezne urednike. Zato gre po njenem mnenju v tem primeru za zlorabo instituta mobinga. Ob tem ugotavlja, da prijava domnevnega mobinga očitno sploh ni bila (dovolj) utemeljena, da bi lahko pooblaščenka v zakonsko določenem roku opravila svoje delo in sprožila postopek preverjanja domnevnih pritiskov nadrejenih novinarko, ugotavlja Rankova.

Odgovorna urednica zanika tudi informacije, ki sta jih po njenih besedah brez kakršnega koli preverjanja nekritično "kupila" društvo novinarjev in sindikat novinarjev, da naj bi v primeru Tatjane Tanackovič zavračali možnost za mirno reševanje domnevnih trenj. Novinarka namreč kljub jasnemu pozivu svojih očitkov o težavah, s katerimi naj bi se srečevala pri svojem delu, ni nikoli želela konkretizirati, je navedla Rankova.

Pred upravo ni bilo mogoče ubraniti ohranitev dopisništva, ki že dlje časa ni produciralo niti podpovprečno število novinarskih prispevkov in ni uspelo pokrivati niti najbolj aktualnih dogodkov, je še zapisala odgovorna urednica.



Pojasnila je še, da kot odgovorna urednica skupaj s kolegi vlaga velike napore v ohranitev delovnih mest v novinarskem kolektivu Dnevnika in ohranitev sodelovanja z zunanjimi avtorji, čeprav se tako kot ostale medijske hiše, med katerimi je za razliko od Dnevnika večina že odpuščala in zniževala plače, sooča z zaskrbljujočim padcem prihodkov.

Tatjana Tanackovič je v pisnem odzivu na pisanje odgovorne urednice med drugim pojasnila, da urednica zavaja, ko pravi, da prijave mobinga ni prejela. "Celo sama se mi je na prijavo odzvala in me pozvala, naj konkretiziram očitke, odgovorila sem ji, da bom to storila na sestanku, na katerem bi bila prisotna tudi pooblaščenka. Rankova je sestanek zavrnila," je zapisala. O tem po njenih besedah obstaja pisna korespondenca, ki jo hrani tudi pooblaščenka za preprečevanje mobinga.

Novinarka obenem zavrača očitke, da že dlje časa iz koprskega dopisništva ni bilo niti podpovprečnega števila člankov in da ni uspelo pokrivati niti aktualnih dogodkov. "Vsak dan, ko sem bila v službi, sem po dogovoru z uredniki napisala vsaj en članek ali več. Res pa je, da mi nekaterih aktualnih dogodkov niso pustili pokrivati," je še pojasnila Tanackovičeva in dodala, da pa je bila v zadnjem času prav zaradi neupravičenih pritiskov in mobinga s strani nadrejenih, tudi Suzane Rankov, prisiljena poiskati zdravniško pomoč in je zato še danes na bolniški.

V Sindikatu novinarjev Slovenije in Društvu novinarjev Slovenije so včeraj protestirali zoper ravnanje družbe Dnevnik z omenjeno novinarko. Zahtevajo, naj uprava umakne odpoved in izpelje postopek preverjanja mobinga, ki naj bi ga novinarka 9. julija prijavila zoper odgovorno urednico. Družba je dopisnici 26. septembra odpovedala pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, in sicer, ker je ukinila dopisništvo v Kopru.