sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odbor 2015: Policija je pri svojem delu ravnala nestrokovno, nezakonito in izjemno pristransko

Deli na:
Odbor 2015: Policija je pri svojem delu ravnala nestrokovno, nezakonito in izjemno pristransko

Foto: Boris Cipot

To je zapisano v naslovu odprtega pisma, ki ga je ODBOR 2015 za človekove pravice poslal Daniujelu Lorbeku, direktorju Policijske uprave Maribor. Ta naj bi v izjavi za časnik Večer, nanašala se je na kazenske ovadbe zoper Franca Kanglerja, izjavil, da so bile v konkretnih primerih vse aktivnosti izvedene v skladu z zakopnom o kazenskem postopku in ob podanih utemeljenih sumih storitve kaznivih dejanj podane kazenske ovadbe pristojnemu državnemu tožilstvu. Pri tem so bili ukrepi policije večkrat preverjeni v sodnih in drugih postopkih in pri tem kršitve naj ne bi bile ugotovljene. Da je to daleč od resnice so prepričani v Odboru 2015.

Po njihovem prepričanju je do več kršitev Ustave RS, zakonodaje in človekovih pravic ter svoboščin prišlo že v samem predkazenskem postopku. Navedli so le najbolj očitne:

  • policija oziroma delavci kriminalistične službe so zavestno kršili 153. člen Zakona o kazenskem postopku, saj je Marjan FANK, kot vodja kriminalistične službe brez odredbe preiskovalnega sodnika odredil prepise prisluhov. Prav tako jih je kriminalistična služba predolgo ter nezakonito hranila in jih uporabila po preteku predpisanih rokov, kar je ugotovila parlamentarna komisija KNOVS. Kot direktor PU Maribor ste o tem bili seznanjeni,
  • vsiljene priče pri preiskovanju stanovanja Franca KANGLERJA in proti njegovi volji vztrajali s pričo, ki je s svojimi izjavami bremenila Franca KANGLERJA,
  • pri svojem delu uporabljali nenavadne metode dela, s tem ko so kriminalisti pri razgovorih grozili pričam, celo z zaporno kaznijo, v primerih ko priče niso obremenjevale KANGLERJA, o čemer smo lahko prebrali v časniku Večer,
  • sum v to, da je policija sama sebi pisala anonimna pisanja in s tem morebiti celo zavedla preiskovalnega sodnika pri izdaji odredbe, kar je bilo potrjeno z izvedeniškim mnenjem sodno zapriseženega grafologa,
  • policija je v zahtevi za odredbo citirala pogovore obdolženega Franca KANGLERJA iz leta 2008, čeprav za to ni imela odredbe. Informacijska pooblaščenka je ugotovila, da je policija do citata pogovora prišla na podlagi neimenovane osebe.

To je le nekaj najbolj očitnih kršitev Ustave, Zakona o kazenskem postopku in človekovih pravic v predkazenskem postopku, ki ga je vodila policija. Glede strokovnosti in zakonitosti dela policije pa je dovolj zgovoren podatek, da je tožilstvo do sedaj kar sedem ovadb zavrglo.

Odbor 2015 direktorja Lorbeka sprašuje, ali je pozabil, daje dne 12.11.2013 podpisal zapisnik parlamentarne komisije za nadzor nad varnostno obveščevalnimi službami, ki je ugotovila hujše kršitve določil ZKP? Odbor je prepričan, da so podani tudi elementi kaznivega dejanja, ki se mora preganjati po uradni dolžnosti. Zakaj je bil 12.11.2013, skupaj z vodjo kriminalistov Robertom Mundo v Ljubljani na sestanku pri  Marjanu FANKU, ga sprašuje Odbor 2015? Ni bila tema pogovorov prav Franc Kangler in ugotovitve parlamentarne komisije?

Zato ga kot kot direktorja PU Maribor Odbor javno sprašuje, kaj je storil v zvezi z ugotovitvami parlamentarne komisije, pri čemer ga opozarjajo  na podpisan zapisnik, da so vsi, ki so delali v nasprotju z ZKP kazensko, materialno in odškodninsko odgovorni. In ali še vedno lahko trdi, da je policija pri svojem delu ravnala, strokovno, zakonito in nepristransko? Nncu pa, ali  je v zvezi navedenimi kršitvami sprejel kakršnekoli ukrepe zoper kršitelje?