navadni udav, kača Svet24.si

FOTO: V kavču šokiranega krajana gomazela skoraj...

ženska doma Dobra karma

To so načini, da slabe energije iz doma izženete...

karaoke (5) Svet24.si

Seksi kravata, stranska vloga, rdeča šminka in ...

zasežena-droga Svet24.si

FOTO: V finalni akciji 460 kriminalistov in ...

strah Dobra karma

Strah in 12 astro znakov - Bike skrbi denar, ...

tanja žagar Njena.si

Tanja Žagar ni več doma

Nuša Rojs in Matej Mlađenović Njena.si

Nuši Rojs so se pravkar uresničile sanje!

Slovenija

Od ministrov se pričakujejo konkretna dejanja: se bo moral kateri že v kratkem posloviti?

Deli na:
Od ministrov se pričakujejo konkretna dejanja: se bo moral kateri že v kratkem posloviti?

Premier Šarec in ministri v parlamentu. - Foto: Primož Lavre

V koaliciji po ponovni potrditvi dveh proračunskih dokumentov v DZ poudarjajo, da je čas za izpolnitev ključnih projektov. Ob tem se odpira vprašanje, ali z vsemi aktualnimi ministri. Nekaterim se čas za določene zakone izteka in v prihodnjih dveh mesecih se bo izkazalo, ali so zadovoljili pričakovanja, meni vodja poslancev SMC Igor Zorčič.

Po Zorčičevih ocenah bo za delovanje koalicije prišlo precej naporno obdobje, "kjer se bodo zadeve morale uskladiti v čim bolj zgodnji fazi, ker je več kot evidentno, da se nekateri že pripravljajo na volitve".

O namigih, da v vladi niso najbolj zadovoljni z delom zunanjega ministra Mira Cerarja, Zorčič nima informacij, po njegovi oceni bi prej morali presoditi delo kakšnega drugega ministra.

"Če smo še nedavno govorili o tem, da od nekaterih ministrov pričakujemo določeno zakonodajo, se zdaj ta čas izteka. Tisti ministri, ki so dolžni v DZ prinesti določene zakone, ki čakajo že nekaj časa, bodo zdaj zagotovo na situ," je dejal v današnji izjavi v DZ. Ob tem ni razkril, koga ima v mislih, je pa izpostavil zakone na področju obrambe in zdravstva.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je danes ocenil, da je koalicijski peterček s sprejetjem proračunskih dokumentov pokazal, da lahko dela, zdaj pa bodo lahko ministrstva začela izvajati, kar so določili.

Med prioritetami je naštel področje infrastrukture, in sicer tretjo razvojna os, drugi tir, nadgradnjo celotne železniške infrastrukture in stanovanjsko politiko. Na področju zdravstva je izpostavil prenovo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter ureditev dolgotrajne oskrbe. Minister Aleš Šabeder je sicer poslancem LMŠ prav danes predstavil predloge.

Tudi za SD je po besedah vodje poslancev Matjaža Hana pomembno, da se po sprejetem proračunu začnejo osredotočati na teme, ki so pomembne za ljudi. Naštel je zakon o zdravstvenem varstvu, oblikovanje demografskega sklada in zakon o dolgotrajni oskrbi. Ponovil je oceno, da pri nobenem odločanju manjšinska koalicija ne more biti mirna. Veliko bo po njegovem mnenju dogovorov, posvetovanj in verjetno tudi izsiljevanj, a "verjetno je to račun za manjšinsko vlado".

Han je pojasnil, da mu s sprejetjem proračuna ni ravno odleglo, mu je pa malo lažje, saj da bo država tako lažje delovala tudi v primeru rekonstrukcije vlade ali oblikovanja druge vlade.


Poleg stopnjevanja pričakovanj do ministrov je zadnje čase zaradi svojega dela pri projektu SRIPT, pri katerem je ministrstvo za gospodarstvo ugotovilo nepravilnosti, na prepihu kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. V ponedeljek je dejala, da želi svoje delo pri projektu predstaviti premierju Marjanu Šarcu in da je pripravljena tudi odstopiti, Šarec pa je povedal, da revizije projekta še ni prebral.

Vodje poslanskih skupin, ki so se danes izrekli, usodo ministrice prepuščajo Šarcu, ki pa je, kot so nekateri poudarili, standarde za obstanek ministrov v vladi postavil zelo visoko. Han je med drugim spomnil, da je moral oditi njihov minister za kulturo Dejan Prešiček.

Če bomo izgubili še enega ministra, bomo že brez dveh, je opozoril. Tako so vodje poslanskih skupin danes izpostavili tudi pričakovanje, da bo SAB čim prej predstavila ministra ali ministrico za kohezijo.

Zadnje dni je bilo sicer v koaliciji napeto ob ponovnem potrjevanju interventnega zakona in zakona o izvrševanju proračunov. DeSUS je namreč sprva v zameno za svoje glasove za interventni zakon zahteval podpise vodij poslanskih skupin SMC, SD in LMŠ, da bodo zakon takoj popravili in zagotovili izredno usklajevanje pokojnin v odstotkih. Nazadnje so zakon podprli, saj so po besedah prvaka DeSUS Karla Erjavca prejeli ustno zagotovilo, da bo do tega prišlo.

"Izgleda, da v DeSUS in v SAB še vedno menijo, da so upokojenci ribe in je bil to včeraj njihov ribnik. A na koncu se je izkazalo, da so upokojenci državljanke in državljani ter je prevladal razum tudi na njihovi strani," je ocenil Zorčič. V SMC bodo sicer podprli predlog za usklajevanje pokojnin v odstotkih, če bo vložen.

Medtem glasovi SD in LMŠ vendarle niso tako gotovi. Po besedah Golubovića so Erjavcu zagotovili le to, da se strinjajo s tem, da zakon ponovno odprejo. Sam je pripravljen podpreti njihovo rešitev, "kaj bo januarja oz. februarja, pa bomo še videli". Na vprašanje, čemu pripisuje pogojevanje DeSUS, pa Golubović ni odgovoril konkretno. Ocenil je le, da so vsi poslanci, ki so podprli proračunske dokumente, ravnali odgovorno.

Han se zaveda, kot pravi, da za nominalno izredno usklajevanje pokojnin, kot so ga določili, nimajo zakonske osnove. SD se je za to zavzel iz socialnega vidika, morebiten predlog za spremembo zakona bodo strokovno preučili in se odločili.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat pa je po sprejetju proračunskih dokumentov danes ocenil, da bo vlada še naprej opravljala "tekoče posle", ne bo reform, imela bo udobno okolje in bo lahko udobno tudi delovala. Po njegovem mnenju se med drugim ne bo nič spremenilo na področju zdravstva, kjer je položaj kritičen. Prav tako bi bila po njegovih ocenah potrebna pokojninska reforma, ne pa "licitiranje", katera stranka bo upokojencu dala dve ali pa morda samo eno kepico sladoleda na mesec.

loading...
Loading...