nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

lidija bačič7 Svet24.si

FOTO: Lidija Bačić objavila vročo fotografijo ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

janez jansa pf1 Necenzurirano

Za Janševo vlado je najprej ekonomija, potem ...

Winona Ryder Keanu Reeves Odkrito.si

Winona in Keanu sta poročena skoraj 30 let!

ugodno-oddam-sina-adnan-avdić Njena.si

Ugodno oddam sina: Kaj se je zgodilo z Adnanom?!

Slovenija

Od jutri tovornjaki na avtocesti A1 čez dan ne bodo več smeli prehitevati

Deli na:
Od jutri tovornjaki na avtocesti A1 čez dan ne bodo več smeli prehitevati

Avtocesta - Foto: Nataša Juhnov

Na avtocesti med Šentiljem in Koprom (A1) bo od petka veljala prepoved prehitevanja med 6. in 18. uro za težka tovorna vozila. Policija, ki je doslej nadzirala prepoved prehitevanja v prometnih konicah, bo prvi dan izvedla poostren nadzor in ga ponavljala na območjih posameznih policijskih uprav.

"Prepoved prehitevanja je v prometnih konicah veljala že sedaj. Zato bistvenih sprememb ne načrtujemo. Nadzor nad novo omejitvijo bo potekal ob rednem delu in v času poostrenih nadzorov, ki jih načrtujemo skozi vse leto," so še navedli na Generalni policijski upravi.

Od petka bo prepoved prehitevanja na avtocesti A1 čez dan veljala za tovorna vozila, težja od 7,5 tone. Tovornjaki bodo lahko še vedno prehitevali čez dan na odsekih s tremi voznimi pasovi in v nočnem času.

Na nekaterih avtocestnih odsekih že sedaj velja, da tovornjaki ne smejo prehitevati v času jutranje in popoldanske prometne konice. Ob tem je prehitevanje za tovornjake popolnoma prepovedano v predorih in na razcepih, pa tudi na nekaterih mestnih obvoznicah.

Odseki, kjer je že zdaj v času prometnih konic prepovedano prehitevanje, so označeni s prometno signalizacijo, nadzor nad kršitvami pa izvaja policija. Globa za kršitelje znaša 300 evrov.


Kot so povzeli na Generalni policijski upravi, so policisti lani ugotovili 1534 tovrstnih kršitev, v letu 2019 1128, v letu 2018 775 in v letu 2017 1031 kršitev.

V agenciji za varnost prometa so danes tvitnili, da je treba biti ob novih pravilih pri tovornih vozilih pozoren na ustrezno varnostno razdaljo, saj je zavorna pot pri njih daljša.

Prepoved prehitevanja za tovornjake na avtocesti A1, ki je najbolj obremenjena s tovornim prometom, je v začetku lanskega novembra napovedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je ob tem poudaril, da bodo tako zagotovili boljšo pretočnost in večjo varnost.

Za večjo varnost bo v prihodnje skrbela tudi avtocestna policija. "Njena vzpostavitev je predvidena postopoma. Najprej želimo enoto vzpostaviti na območju Ljubljane, kar je predvideno v prvih mesecih letos, časovnica pa bo odvisna od sprejetja vseh ustreznih sistemskih aktov in izpeljave razpisov, ki so zato potrebni," so povedali na policiji.

"Slovenski avtocestni križ naj bi po načrtih nadziralo 15 patrulj. Oprema bo takšna, kot jo imajo prometni policisti, predvideva se nakup nekoliko bolj zmogljivih motornih vozil. Spremljali pa bomo tudi razvoj opreme za nadzor prometa, s katero bomo postopoma opremljali te enote," so dodali na Generalni policijski upravi.

Loading...