pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Oček po ugotovitvah inšpekcije ni izpolnjeval vseh pogojev za direktorja Sove

Deli na:
Oček po ugotovitvah inšpekcije ni izpolnjeval vseh pogojev za direktorja Sove

Foto: Bobo

Inšpektorat za javni sektor ministrstva za javno upravo je ugotovil, da Andrej Oček ni izpolnjeval vseh pogojev za zasedbo mesta direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije. V kabinetu premierja Mira Cerarja pravijo, da premier ob imenovanju Očka, ki je sicer kmalu odstopil, ni bil seznanjen z njegovim neizpolnjevanjem pogojev.

Inšpektorica je po prijavi poslanca SDS Vinka Gorenaka v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi pri imenovanju Očka na čelo Slovenske varnostno-obveščevalne agencije (Sova) sredi julija opravila inšpekcijski nadzor, in sicer na podlagi zakona o javnih uslužbencih.

Ugotovila je, da Oček ni izpolnjeval pogoja za zasedbo delovnega mesta direktorja Sove glede predpisanih delovnih izkušenj, saj v času imenovanja ni imel dovolj delovnih izkušenj, izhaja iz obvestila inšpektorice Gorenaku, ki ga je slednji posredoval STA.

V kabinetu predsednika vlade, ki je Očka imenovala lani oktobra, so danes za STA pojasnili, da predsednik vlade ob imenovanju navedenega direktorja Sove ni bil seznanjen z neizpolnjevanjem pogojev za zasedbo tega delovnega mesta glede predpisanih delovnih izkušenj. Oček je sicer novembra lani odstopil.

Inšpektorica je še ugotovila, da postopek izbire in imenovanja direktorja Sove ni bil opravljen na podlagi zakona o javnih uslužbencih, katerega izvajanje so pristojni nadzirati inšpektorji za sistem javnih uslužbencev, ampak na podlagi določil zakona o vladi in zakona o Sovi, ki jih inšpektorji za sistem javnih uslužbencev niso pristojni nadzirati.

Inšpektorica zato v nadzor ni ugotavljala, kako je potekala izbira Očka in ali so bili pred izbiro preverjeni pogoji za položaj direktorja Sove.

Ne glede na to pa je inšpektorica predlagala, naj se preuči potreba po ustrezni dopolnitvi zakona o Sovi z določbami, ki bodo nadomestile izključitev izbirnega postopka po zakonu o javnih uslužbencih. Prav tako naj se v prihodnje pred predlogom za imenovanje direktorja Sove preveri izpolnjevanje pogojev kandidata s pridobitvijo podatkov iz uradnih evidenc, izhaja iz poročila inšpektorice.