stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Obleganje v Brežicah: prerešetana policijska vozila in metanje solzivca v hišo (FOTO)

Deli na:
Obleganje v Brežicah: prerešetana policijska vozila in metanje solzivca v hišo (FOTO)

Prerešetano policijsko vozilo. - Foto: GPU

Oborožen 59-letni moški, ki se je v sredo zaprl v hišo v Brežicah, se je po več urah ponoči predal, ko so policisti v hišo odvrgli solzivec. Policisti so ga prijeli in odpeljali na zdravstveni pregled, je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto France Božičnik. Kot je navedel, je moški sicer vešč rokovanja z orožjem.

Policisti so bili o oboroženem moškem, ki je s pištolo najprej grozil v lekarni, obveščeni v sredo po 15. uri. Po zbranih obvestilih naj bi moški v lekarno prišel po zdravila. Ko je ljudi nagnal ven, je v miru čakal na izdajo zdravil. Lekarnarjem ni grozil. "Po odhodu iz lekarne je pred stavbo sprožil več strelov v zrak. Policisti, ki so prišli na kraj, so ugotovili, da pri streljanju ni bil nihče poškodovan," je dejal Božičnik v izjavi za medije.

Moški je nato odšel v bližnjo domačo hišo, kamor se je zaprl. Na kraj so napotili več policijskih patrulj policijske postaje Brežice, ki so zavarovale bližnjo in širšo okolico, tudi vodnika službenega psa. "Ugotovili smo, da je moški v hiši sam in da poseduje več kosov dolgocevnega lovskega orožja, šibrenice in pištolo," je pojasnil Božičnik. Zaradi nevarnosti so policisti evakuirali stanovalce dveh sosednjih hiš, ki so se lahko po prijetju moškega vrnili na svoje domove.

Moški se sicer na policijske pozive, tudi po telefonu, naj se preda in odloži orožje, ni odzival, zato so na kraj napotili tudi specialno enoto policije s specialnim oklepnim vozilom in policijske pogajalce, posredovala je tudi psihologinja. V času pogajanj je moški večkrat ustrelil v smeri policijskih vozil in jih poškodoval. Policisti med streljanjem niso bili poškodovani.

Ker po več urah ni bilo upanja, da se bo moški pogajal, so policisti ponoči v hišo odvrgli solzivec in ga pozivali, da izstopi iz hiše. Nekaj pred poltretjo uro je moški z dvignjenimi rokami in brez orožja prišel iz hiše na balkon.


Odredili so mu policijsko pridržanje in ga odpeljali najprej na pregled v zdravstveno ustanovo v Brežicah, nato pa v jutranjih urah v zdravstveno ustanovo v Ljubljani, je dejal Božičnik.

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Novo mesto po njegovih besedah nadaljujejo kriminalistično preiskavo. Opravili so ogled kraja kaznivega dejanja v lekarni in pregled poškodovanih policijskih vozil.

"Na okrožno državno tožilstvo smo podali tudi pobudo za izdajo odredbe za izvedbo hišne preiskave," je dodal Božičnik. Opravili bodo tudi kategorizacijo najdenega orožja in ga po zaključku preiskave predali upravni enoti s pobudo za odvzem orožja.

Obravnavajo kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti in preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi zaradi streljanja proti policistom. Po končani kriminalistični preiskavi bodo na državno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Krizna situacija se je dogajala v strnjenem naselju in je trajala več kot 12 ur. "S taktičnim pristopom, strokovnim znanjem in potrpežljivostjo smo uspeli zagotoviti, da ni bilo poškodovanih in smrtnih žrtev," je še izpostavil Božičnik.