državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Obilno sneženje povzročilo številne težave

Deli na:
Obilno sneženje povzročilo številne težave

Foto: Bobo

Snežna odeja se je v nekaterih mestih po državi v noči na nedeljo odebelila za okoli 40 centimetrov. Številne ceste so bile zaradi snega težko prevozne, nekatere so zaprte, poleg tega pa so se zaradi snega podale strehe objektov podjetij Adria Mobil in Riko Ribnica, pri čemer je nastala velika gmotna škoda.

Po podatkih Agencije za okolje (Arso) je denimo v Črnomlju v noči na nedeljo zapadlo 20 centimetrov snega, tam pa debelina snežne odeje meri 80 centimetrov. Slednja pa je najdebelejša na Lisci, kjer meri skoraj 1,3 metra. Tam je ponoči zapadlo skoraj 30 centimetrov svežega snega.

Direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar je za STA povedal, da se je na Kočevskem snežna odeja odebelila za skoraj 30 centimetrov in skupaj meri skoraj 1,2 metra. Dodal je še, da je zaradi obilice novozapadlega snega na bolj odročnih in manj prometnih predelih nekaj cest še neprevoznih.

Sicer je ponoči je na Gorenjskem večinoma zapadlo okrog 20, v višje ležečih predelih pa okrog 30 centimetrov snega. Po podatkih Arsa je bila že zjutraj snežna odeja na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana visoka 42 centimetrov, na območju letališča v Lescah 46 centimetrov, v višje ležečih Ratečah pa že 110 centimetrov.

Na Idrijskem in Bovškem je to noč zapadlo med 40 in 50 centimetrov novega snega, na Idrijskem pa so probleme ponovno povzročali snežni plazovi.

V Podravju južno od reke Drave, ki ga pokriva Cestno podjetje Ptuj, je ponoči po besedah Dušana Sagadina zapadlo od 20 do 30 centimetrov snega. Denis Škorjanc iz Cestnega podjetja Murska Sobota, ki pokriva ceste severno od reke Drave, pa je povedal, da je v Murski Soboti in v njeni okolici zapadlo okoli 15 centimetrov snega.

Vodja celjske zimske službe Jure Stermecki je za STA dejal, da je na Celjskem največ snega ponoči zapadlo na območju Mozirja, in sicer 20 do 30 centimetrov. V Lesičnem je zapadlo 25 centimetrov, od 15 do 20 centimetrov snega je zapadlo v Latkovi vasi pri Preboldu, Slovenskih Konjicah in Velenju. Na območju Rimskih Toplic je zapadlo od 10 do 20 centimetrov ter na območju Celja, Podplata pri Rogaški Slatini in Šentjurja 15 centimetrov. Sicer je na Štajerskem je ponoči zapadlo od 10 do 30 centimetrov novega snega.



Na kranjskem regijskem centru za obveščanje uprave za zaščito in reševanje so za STA povedali, da so danes dopoldne prostovoljni gasilci iz Sovodnja v Koprivniku na območju občine Žiri pomagali starejši občanki očistiti pot do hiše in streho starejše hiše, saj je obstajala nevarnost, da se bo streha pod težo snega vdrla.

Zaradi teže snega se je danes podrla streha proizvodne hale podjetja Riko Ribnica. Po prvih ocenah vodstva podjetja je škode za več kot milijon evrov, dokončna ocena pa bo znana šele, ko bo sneg skopnel, zdaj je namreč napol podrta stavba prenevarna, je poročala Televizija Slovenija.

Zaradi velike količine novozapadlega snega se je danes ponoči podrl objekt za zaščito gotovih izdelkov s sončno elektrarno družbe Adria Mobil. Uničena je celotna sončna elektrarna v velikosti 11.000 kvadratnih metrov, pri tem pa je ogromna škoda nastala tudi zaradi uničenja številnih produktov, skladiščenih pod njo in pripravljenih za prodajo, navajajo v družbi. Natančnejše informacije o nastali škodi bodo znane v naslednjih dneh, po prvih ocenah pa je škode za več milijonov evrov.

Vremenoslovci sicer napovedujejo, da bodo padavine ponoči ponehale in od zahoda se bo jasnilo. Le v Prekmurju bo do jutra lahko občasno še rahlo deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 2, najvišje dnevne od 3 do 8, na Primorskem do 11 stopinj Celzija.

Sicer je sneg težave na cestah povzročal tudi v sosednji Avstriji in na Hrvaškem. Na dunajski avtocesti A21 so zdrsnili številni tovornjaki, zato je avstrijski upravljavec avtocest Asfinag cesto zaprl za tovorna vozila s skupno maso nad 3,5 tone. Za eno uro pa je bila avtocesta v smeri Dunaja v celoti zaprta.

Slabo vreme pa je najverjetneje botrovalo tudi prometni nesreči, do katere je v petek zvečer prišlo na Slavonski aveniji v Zagrebu in v kateri je bilo udeleženih kar osem vozil. Poškodovanih na srečo ni bilo, nastala je le gmotna škoda, je poročal Večernji list.