Revija Reporter
Slovenija

Ob godlji s stanovanjem nekdanjega policista Šalamuna se je oglasilo tudi MNZ

STA

28. nov. 2017 6:00

Deli na:

Na MNZ so pojasnili, da bodo preučili predlog SDS za noveliranje zakona o delu v policiji, a ob tem opozorili, da je število službenih stanovanj za policiste omejeno in bi sprejetje predloga pomenilo manj stanovanj za aktivne policiste.

Dodali so še, da so tudi za nekdanjega policista Branka Šalamuna želeli ugodno rešitev, a jo je zavrnil.

Poslanci SDS želijo zagotoviti, da bi invalidsko upokojeni policisti, svojci umrlih policistov in veterani vojne za Slovenijo lahko zadržali pravico do službenih stanovanj. Zato so včeraj v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji. Mediji so namreč poročali o zgodbi veterana vojne za Slovenijo in nekdanjega policista Šalamuna, ki mu kljub njegovi invalidnosti in zaslugam za osamosvojitev države grozi deložacija iz najemniškega stanovanja policije.

Kot so v sporočilu navedli na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), imajo na razpolago 564 stanovanj za policiste. Po zadnjih podatkih v službenih stanovanjih biva 47 upokojencev. Na ministrstvu si prizadevajo, da bi pri reševanju stanovanjske problematike pomagali čim več aktivnim in upokojenim policistom, vendar so pri tem omejeni s finančnimi sredstvi in visokimi cenami stanovanj na najbolj zaželenih lokacijah, so pojasnili.

"Tako smo žal prisiljeni oblikovati kriterije in na tej podlagi prednostni vrstni red najemnikov med velikim številom kandidatov. Prednostni vrstni red se nanaša na aktivne policiste," so navedli. Ministrstvu je namreč v interesu, da policisti bivajo čim bližje kraju opravljanja dela, saj se s tem izognemo utrujenosti zaradi vožnje na delo, bistveno pa se skrajša odzivni čas, če uslužbenca potrebujejo zaradi nujnih primerov. Predvidevajo pa tudi, da se bo z zaposlitvijo novih policistov stanje še poslabšalo. "Dejstvo je namreč, da je število službenih stanovanj omejeno, ministrstvo pa nima na voljo finančnih sredstev za nakup novih stanovanj," so pojasnili.

Pojasnili so, da so tudi primer Šalamuna želeli rešiti zanj ugodno, saj so ga večkrat pozivali k podpisu najemne pogodbe, da bi tako pridobil pravno podlago za bivanje v stanovanju in s tem tudi možnost za morebitno nadaljnjo reševanje vloge. "Večkrat smo mu ponudili nadomestno stanovanje v bližini Ljubljane, konkretno v Logatcu, ki ima ustrezne prometne povezave z Ljubljano, vendar ga je zavrnil. Poudarjamo, da si na MNZ kljub vsem okoliščinam prizadevamo najti ustrezno rešitev, pri čemer pa je seveda nujno konstruktivno sodelovanje obeh strank," so še navedli na ministrstvu.

Podporo rešitvam za ureditev te težave je sicer včeraj napovedala večina poslanskih skupin. Predsednik DZ Milan Brglez pa se je včeraj na zasebnem razgovoru sestal s sinom upokojenega policista, Rokom Šalamunom.

Kot so za STA pojasnili v njegovem kabinetu, ga je Brglez zaprosil za informacije o stanovanjski problematiki družine Šalamun. Sogovornika sta se strinjala, da je položaj izredno zapleten, zato ga je treba reševati tako, da se ne bi poslabšal položaj vseh vpletenih.

V Brglezovem kabinetu so še napovedali, da bo predsednik v okviru svojih pristojnosti pristojne prosil, da še enkrat presodijo vse okoliščine primera družine Šalamun in skušajo najti najboljšo rešitev za vse vpletene.