pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janšev mandat in Jezus, mir in upanje Janeza Pogorelca

Deli na:
Janšev mandat in Jezus, mir in upanje Janeza Pogorelca

Foto: Bobo

Medtem ko je vrhovno sodišče v primeru Kangler razveljavilo protizakonito sodbo, drži vrhovna sodnica Vesna Žalik, ki »preučuje« primer Patria, Janšo že skoraj 60 dni v zaporu. V vsem tem času ni predlagala seje tričlanskega senata, ki bi odločal o prekinitvi kazni, čeprav je že iz izreka sodbe povsem jasno, da abstraktni del kaznivega dejanja, ki se očita Janši – sprejem obljube nagrade, sploh ni konkretiziran.

Čeprav je zakonodajno-pravna služba državnega zbora na čelu z Božom Strletom v svojem mnenju mandatno-volilni komisiji (MVK) zelo jasno povedala, da za odvzem mandata Janši ni nobene zakonske podlage, je večina članov MVK (v kateri ima absolutno večino Stranka Mira Cerarja) na seji prejšnji petek točko o vprašanju odvzema mandata Janši uvrstila na dnevni red. Sporna je določba devetega člena zakona o poslancih, ki pravi, da »poslancu preneha mandat, če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev«. Po ugotovitvah zakonodajno- pravne službe državnega zbora (ZPS) so v devetem členu našteti izključno razlogi za prenehanje mandata, ki veljajo šele po začetku mandata poslanca. Primer Janše, ki mu je bila pravnomočna sodba izrečena še pred nastopom mandata, torej ni tak, in odvzem mandata s sklicevanjem na zakon o poslancih ne bi bil upravičen. V ZPS opozarjajo, da pomeni pasivna volilna pravica po ustavi pravico kandidirati, pravico pridobiti mandat in ga tudi izvrševati, zakon o volitvah v državni zbor (ZVDZ) pa nikjer ne določa, da oseba, ki ji je bila izrečena pravnomočna obsodba na kazen zapora, ne more kandidirati za poslanca in pridobiti mandata.

Poleg tega volilni izidi pomenijo voljo volivcev, ki se kaže v pridobljenih mandatih. Pravnomočna kazenska obsodba je v skladu z ZVDZ dopustna okoliščina pri izbiri volivcev, zato bi bil odvzem mandata tudi poseg v njihovo aktivno volilno pravico. Po vsem povedanem in Po mnenju ZPS konkretna določba zakona o poslancih o odvzemu mandata velja le za poslance, ki že opravljajo funkcijo, ne pa za tiste, ki so jo pridobili po izreku sodbe. V ZPS zato ugotavljajo, da bi bil odvzem mandata Janši lahko sporen z vidika skladnosti z ustavo.

Kljub jasnemu stališču ZPS je 14 od 15 članov mandatno-volilne komisije v petek glasovalo za to, da bodo o Janševem mandatu glasovali drugič, ko bodo pridobili stališče skupine pravnikov, v katero bo po enega »neodvisnega pravnega strokovnjaka« imenovala vsaka od poslanskih skupin. Poleg tega: ker jim mnenje ZPS ni po godu, od nje pričakujejo novo. Narobe svet – namesto da bi oni spoštovali mnenje ZPS, bo morala ta spoštovati njihovo mnenje. Tako je Stranka Mira Cerarja že na prvi seji MVK pljunila na lastna zatrjevana načela, da bodo spoštovali pravni red. Po drugo mnenje bodo verjetno šli kar k namestniku direktorice vladne službe za zakonodajo Janezu Pogorelcu, za katerega je nesprejemljivo, da bi izvolitev na poslansko funkcijo obsojenca osvobodila iz zapora. Neverjetno je, da se o tem sploh pogovarjamo, pravi.

Res, zdi se neverjetno, da je tako šibko pravno podkovana oseba lahko na takem položaju. Ta nekdanji znani krščanski demokrat je pred nekaj leti na predavanju v središču lazaristov na Mirenskem gradu dejal: »Jezus, ljubezen, je tisti, kamor se lahko zatečemo, ki nas vzame v naročje kot otroka ter nam daje mir in upanje.« Pogorelcu lahko daje mir in upanje dobro plačana vladna služba, ki jo bo nedvomno s svojimi izjavami glede Janše ohranil tudi pod bodočo vlado Mira Cerarja. Še več, za svoje »zasluge« bo najbrž napredoval.