profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NSi in Zdus za boljši gmotni položaj upokojencev

Deli na:
NSi in Zdus za boljši gmotni položaj upokojencev

Fotografija je simbolična. - Foto: Arhiv Reporterja

Vodstvi NSi in zveze društev upokojencev, ki sta se danes pogovarjali o problematiki pokojninskega sistema, se strinjata, da je treba sprejeti rešitve za boljši gmotni položaj upokojencev. Zveza želi v nekaj letih doseči zvišanje minimalne pokojnine za 40 let dela na 630 evrov. NSi podpira predloge rešitev, ki jih je pripravila zveza.

Rešitve, ki jih predlaga Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus), so premišljene, še zlasti pa postopne. To pomeni, da so uresničljive tudi z vidika proračuna, je po sestanku novinarjem dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Zdus si po besedah predsednika Janeza Sušnika s predlogi rešitev, ki so jih javnosti in koaliciji že predstavili, prizadevajo, da bi minimalno pokojnino za 40 let pokojninske dobe brez dokupa v štirih ali petih letih zvišali na 630 evrov.

Letni dodatek, ki za upokojence predstavlja podobno kot regres za aktivno prebivalstvo, pa naj se po predlogu Zdusa izplačuje v skladu s sistemskim zakonom v dveh različnih zneskih, in sicer za tiste z višjo pokojnino v nižjem znesku, za tiste z nižjo pokojnino pa v višjem, kot določa pokojninski zakon. "Zagovarjamo sistemski zakon," je poudaril.

Prej ali slej pa bo treba po njegovih besedah glede na demografske kazalce pripraviti pokojninsko reformo. "Ni prav, da v gospodarsko razviti državi, kot je Slovenija, ljudje živijo v revščini," je opozoril.

Zdus želi svoj predlog predstaviti vsem poslanskim skupinam, da bi bil njihov predlog sprejet s čim večjo podporo.


V NSi so sicer po Toninovih besedah veseli, da se je Zdus pod zdajšnjim vodstvom "depolitiziral". "Torej Zdus ni več organizacija, ki bi sodelovala le z eno politično stranko, ampak se zavedajo svojega poslanstva, da morajo sodelovati z vsemi političnimi strankami," je ocenil.

Sušniku je danes predlagal, da bi Zdus prevzel vlogo povezovalca razprav, povezanih z reformo pokojninskega sistema. Demografski trendi zahtevajo prilagoditev pokojninskega sistema, Zdus pa je najbolj poklican, "je nekakšen ambasador", ki bi lahko vse politične odločevalce spodbujal k pogovorom in iskanju rešitev za skupno mizo, je menil.

V zadnjem času se namreč po njegovih besedah kaže zelo očitna tekma političnih strank za teme, ki so povezane z upokojenci. "A zdi se, da vsa ta tekma političnih strank ne daje pravih rezultatov, da bi se to izražalo tudi pri pokojninah upokojencev," je dejal.

Glede na to bi bilo po mnenju NSi nujno tako koalicijo kot opozicijo zbrati na enem mestu, "da bi bila to redna, neprekinjena diskusija o prihodnosti pokojninskega sistema", kjer bi vsi politični odločevalci vsaj enkrat na mesec sedeli skupaj za isto mizo in se pogovarjali o potencialnih spremembah sistema.

Zdus se v svojem predlogu poleg omenjene rešitve glede letnega dodatka med drugim zavzema za to, da se pokojnine v skladu s sistemskim zakonom usklajujejo redno, v skladu s koalicijsko pogodbo pa tudi izredno. Poleg tega naj se odstotek za odmero pokojnine za moške s 40 leti pokojninske dobe postopoma dvigne na 63,5 odstotka, medtem ko zdaj znaša 57,25 odstotka.

Vlada je 22. novembra potrdila predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, s katero se bodo sredstva za izplačilo letnega dodatka za upokojence prihodnje leto zvišala za 18 milijonov evrov, izplačan pa bo v petih razredih.