Revija Reporter
Slovenija

NPU nad posle z zaščitno opremo, kriminalisti obiskali TV Slovenija: kdo je prisluškoval Zakrajšku in Počivalšku?

STA

24. apr. 2020 17:42 Osveženo: 17:48 / 24. 4. 2020

Deli na:

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Bobo

Preiskavo sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme, ki je od začetka meseca intenzivno potekala na policiji, je danes prevzel Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki je uvedel predkazenski postopek. Preiskavo vodijo prednostno, že danes so opravili več razgovorov in zasegli poslovno dokumentacijo, so sporočili iz Generalne policijske uprave. Kriminalisti NPU-ja, ki je prevzel preiskavo, so že obiskali TV Slovenija.

NPU je zadevo prevzel na podlagi preteklega aktivnega zbiranja informacij glede posamičnih primerov nabave zaščitnih sredstev in "v četrtek razkritih novih dejstev", pri tem pa obravnava tako primere, ki jih je zaznal sam, pa tudi tiste, ki so bili izpostavljeni v medijih.

V predkazenskem postopku preiskujejo razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva. Pri tem zbirajo obvestila in poslovno dokumentacijo ter izvaja ostale aktivnosti z namenom dokazovanja kaznivega dejanja.

Preiskavo vodijo prednostno, tako kot tudi ostale primere, pri katerih obstaja sum, da si želijo storilci pridobiti protipravno premoženjsko korist z izkoriščanjem aktualnih razmer. V okviru preiskave se je NPU že povezal z nekaterimi drugimi državnimi organi z namenom izmenjave podatkov in nadaljnjega dela, med drugim tudi z državnim tožilstvom. Policija pa poleg tega preverja in spremlja tudi druge posle glede dobave zaščitne opreme.

Anton Zakrajšek, nekdanji direktor Zavoda RS za blagovne rezerve, je ljubljansko okrožno državno tožilstvo pozval, naj razišče, kdo je prisluškoval pogovoru, ki ga je imel z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom in so ga včeraj objavili na TV Slovenija.

V. d. generalnega direktorja policije Anton Travner je danes ob robu obiska v Rogatcu potrdil klic na zavod za blagovne rezerve. Po njegovih besedah je preverjal sum storitve kaznivega dejanja in ali je potrebno takojšnje ukrepanje policije. Presodil je, da to ni potrebno, ampak "lahko zadeva teče v rednih postopkih".

V četrtek so namreč v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija razkrili domnevno vmešavanje predstavnikov ministrstva za gospodarstvo v dobavo zaščitne opreme in pritiske politikov za posle nekaterih manjših podjetij.

Uslužbenec blagovnih rezerv Ivan Gale, ki je med bolniško odsotnostjo nadomeščal takratnega direktorja Antona Zakrajška, je za Tarčo med drugim opisal, da si je gospodarski minister Zdravko Počivalšek osebno najbolj prizadeval za sklenitev posla z določenim ponudnikom. Mediji so sicer neuradno poročali, da naj bi Gale, ki je razkril nekatere podrobnosti, prejel policijsko zaščito, vendar so na NPU to za STA zanikali.

Po navedbah Tarče se je v začetku aprila v zadevo vmešal tudi vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner, ki naj bi osebno poklical na zavod za blagovne rezerve in spraševal o projektu. Namestnik direktorja zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale mu je posredoval dokumentacijo, ki jo je Travner zahteval.

Travner je to danes potrdil. "Poklical sem nekoga, ki ga poznam iz blagovnih rezerv, in vprašal, kaj se dogaja, gospod mi je odgovoril, da ne ve, ker trenutno ni v službi, in me je povezal s tem gospodom, ki je v službi. Po par minutnem pogovoru sem ugotovil, da je situacija popolnoma drugačna, kot sem jaz izvedel zanjo. Poslal mi je tudi obvestilo o tem in s tem je bila zadeva zame zaključena," je pojasnil.

Kot je dejal, je na podlagi tega pogovora zaključil, da "lahko zadeva teče v rednih postopkih". Poudaril je, da zadeve ni sam preiskoval, ampak je samo želel ugotoviti, ali je potrebno takojšnje ukrepanje policije, zato se mu njegovo ravnanje ne zdi sporno. "Lahko vam povem, da se seveda tudi po včerajšnji oddaji, ampak tudi pred njo, zadeva z maskami preiskuje. Bomo videli, kakšni bodo rezultati," je dejal.

Očitke, da naj bi tako ravnal po naročilu, je odločno zavrnil. "Ravnal sem po svoji vesti in poštenju. Prepričan sem, da sem ravnal prav," je dejal.

"Naredil sem to, kar pričakujem tudi od vseh mojih policistov. Do mene je namreč prišla informacija, da se izvaja nekaj, kar bi lahko pomenilo kaznivo dejanje, ki bi lahko imelo tudi težke posledice," je dodal.

Z Generalne policijske uprave so naknadno sporočili, da je Travner, kljub temu, da se sumi v razgovoru niso potrdili, informacije predal upravi kriminalistične policije. "Na izrecno zahtevo v. d. generalnega direktorja policije bo izveden
notranjevarnostni postopek," so dodali.