Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novo zadolževanje: Slovenija bi izdala za dve milijardi evrov obveznic

Deli na:
Novo zadolževanje: Slovenija bi izdala za dve milijardi evrov obveznic

Foto: Bobo

Slovenija je danes odprla knjigo naročil v okviru izdaje evrskih obveznic, so za STA potrdili na ministrstvu za finance. Časnik Finance in agencija Reuters poročata, da naj bi Slovenija po novem ciljala na izdajo v višini okoli dveh milijard evrov, potem ko je bil prvotni cilj pri 1,5 milijarde. Povpraševanje naj bi doseglo devet milijard evrov.

Slovenija naj bi tako izdala tri- in sedemletne obveznice, obe v višini milijarde evrov. Za triletno obveznico naj bi bilo po pisanju Financ za dobre tri milijarde evrov povpraševanja, za sedemletno pa so vlagatelji v knjigo naročil vpisali ponudbe v višini dobrih šest milijard evrov.

Analitiki ocenjujejo, da so razmere na trgu ugodne, zahtevana donosnost na slovenske državne obveznice pa je trenutno na sekundarnem trgu najnižja v več kot treh letih.

"Izbira trenutka je za Slovenijo dobra," je za Bloomberg povedal Richard Segal iz londonske investicijske družbe Jeffries International.

Druge države iz Srednje in Vzhodne Evrope namreč ta teden niso na trgu, pred veliko nočjo pa so vlagatelji pripravljeni za nakupe. Nasploh naj bi bili investitorji trenutno naklonjeni tistim dolžniškim papirjem evropskih držav, ki so jih še nedavno ocenjevali za tvegane.



Tudi petkova odločitev ustavnih sodnikov, da razveljavijo zakon o davku na nepremičnine - ta je v vladi in koaliciji povzročila zadrego, kako zapolniti javnofinančno luknjo v višini okoli 200 milijonov evrov - ni zamajala zaupanja vlagateljev v slovenske državne dolžniške papirje.

Donos na državne obveznice z dospelostjo leta 2024 je na elektronski borzi MTS trenutno pri 3,67 odstotka. Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, s tem znaša 2,09 odstotne točke.

Slovenija je sicer v zadnjih dneh opravila niz srečanj z vlagatelji po Evropi. Etape t.i. roadshowa so bile v Ljubljani, Londonu, Amsterdamu, Parizu, Münchnu, Frankfurtu in na Dunaju.

Februarja je Slovenija po t.i. roadshowu pri vlagateljih v ZDA in v londonskem Cityju izdala za 3,5 milijarde dolarjev (2,56 milijarde evrov) pet- in desetletnih dolarskih obveznic.