poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

taisija berlec Svet24.si

V četrtek zjutraj je odšla od doma v Šiški, ...

20160224-00671417 Necenzurirano

Sveta, kot smo ga poznali, je konec. In ne vemo, ...

sodnik Janez Žirovnik Reporter.si

Zadoščenje za Franca Kanglerja: razvpiti sodnik ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

Globalna Ureditev AI: Poudarek je na potrebi po mednarodni regulaciji za zagotavljanje varnega razvo Odkrito.si

Zloraba umetne inteligence - pot v množično ...

maribor viole dw Ekipa24.si

Kaj so Viole na zagovoru pred tekmo povedale ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novi svet RTVS poziva ustavno sodišče, naj čimprej sprejme odločitev

Deli na:
Novi svet RTVS poziva ustavno sodišče, naj čimprej sprejme odločitev

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Trinajst članov sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ki so bili imenovani na podlagi novele zakona o RTVS, a zaradi odločitve ustavnega sodišča o začasnem zadržanju dela novele ne morejo začeti delovati, se je na lastno pobudo sešlo na spoznavnem srečanju. Kot so napovedali, se bodo do odločitve ustavnega sodišča pripravljali na prevzem nalog.

"Zavedamo se, da zaradi zadržanja zakona in njegove obravnave pred ustavnim sodiščem nimamo možnosti za polno opravljanje svojih mandatov. Kljub temu pa izražamo pripravljenost konstruktivnega dela v javnem interesu," so zapisali v izjavi za javnost po včerajšnjem prvem srečanju.

Napovedali so, da se bodo v obdobju do odločitve ustavnega sodišča "seznanjali z ustrojem in delovanjem javnega medija in se pripravljali na prevzem nalog". "Naš cilj je, da bomo ob odločitvi ustavnega sodišča že pripravljeni na operativno delo," so pojasnili.

Ob tem ustavno sodišče pozivajo, "da čim prej sprejme končno odločitev in preseka pravno in sistemsko negotovost".Včerajšnjega srečanja se je udeležilo 13 od 15 že imenovanih oziroma izvoljenih članov novega sveta RTVS. V skladu z novelo bo sicer v novem svetu zavoda 17 članov, a predstavnik madžarske narodne skupnosti in predstavnik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije še nista bila imenovana.

V skladu z novelo zakona o RTVS, ki predvideva 17-članski svet zavoda kot organ upravljanja in nadzora, je bil svet sicer konstituiran konec februarja, in sicer s tem, ko je bilo vanj imenovanih devet članov. A še ne more začeti delovati, saj je ustavno sodišče pred tem začasno zadržalo izvrševanje dela novele, ki med drugim govori tudi o konstituiranju novega sveta zavoda. Po odločitvi ustavnega sodišča lahko sicer postopki konstituiranja novih organov tečejo, zadržano pa je končno konstituiranje sveta. Tako delo še naprej opravlja dosedanji programski svet.

Novela zakona o RTVS, ki je bila novembra lani potrjena na referendumu, je sicer začela veljati konec decembra, a je več vodilnih na RTVS s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem na ustavno sodišče vložilo pobudo za oceno ustavnosti novele s predlogom za začasno zadržanje. Ustavno sodišče je ob objavi odločitve o začasnem zadržanju 20. februarja napovedalo, da bo takoj nadaljevalo z vsebinsko presojo in zadevo obravnavalo absolutno prednostno.