Revija Reporter
Slovenija

Hojs želi vedeti, ali je policija šla nad rumene jopiče, ker jo je usmeril Jaša Jenull

Reporter, STA
520

29. jun. 2021 7:09 Osveženo: 7:12 / 29. 6. 2021

Deli na:

Na Prešernovem trgu so 25. junija 2021 protivladni protest zmotili t. i. rumeni jopiči, ki jih je nato odstranila policija.

Reporter

Zaradi policijske obravnave t. i. rumenih jopičev na petkovem neprijavljenem shodu na Prešernovem trgu v Ljubljani je generalni direktor policije Anton Olaj odredil nadzor nad delom PU Ljubljana. Zadevo je komentiral tudi notranji minister Aleš Hojs.

Kot je v včerajšnji izjavi ob robu slovesnosti ob 30-letnici slovenske policije dejal Olaj, mora policija postopati "do vseh enako". Ker so bili izraženi dvomi v to, lahko te po njegovih besedah odvrnejo le z objektivno analizo oziroma nadzorom. "Danes so že štirje inšpektorji, vsak iz svojega ozkega strokovnega delovnega področja, obiskali Policijsko upravo Ljubljana," je dejal. Poudaril je, da želijo ljudem predstaviti objektivne ugotovitve. "Nič ne bomo pometli pod preprogo," je dejal in omenil možnost, da bi ugotovitve lahko predstavili že v ponedeljek.

Notranji minister Aleš Hojs je prav tako izrazil pričakovanje, "da se bodo pokazala objektivna dejstva", in sicer, ali je policija reagirala, preden jo je usmeril protestnik Jaša Jenull ali šele potem, kar bi bilo "za policijo nesprejemljivo," je dejal Hojs. Poleg tega naj bi preiskava pokazala tudi, ali je policija v postopkih z rumenimi jopiči ravnala skladno s svojimi pooblastili.