FyBh6rMXwAI53tj Svet24.si

Kitajski tigri v vojni v Ukrajini

profimedia-0781858226 Svet24.si

Erdogan na liniji z Zelenskim in Putinom

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

vila frantar zabret pl Reporter.si

Slovenska milijonarja zamenjala vilo za pravo ...

doncic dragic Ekipa24.si

Konec je! Zlati kapetan razblinil vse dvome, teh ...

Julijana in Miroslav Njena.si

Bo Julijana Štilec znova iskala ljubezen v šovu?

matjaz kek Ekipa24.si

Kek poklical tudi Handanovića? Tukaj je vsa ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrica miri paniko: Ne ukinjamo upravnih enot

Deli na:
Ministrica miri paniko: Ne ukinjamo upravnih enot

Sanja Ajanović Hovnik - Foto: Sašo Švigelj

Na ministrstvu za javno upravo zavračajo po njihovih navedbah zavajajoče informacije glede predvidene reorganizacije poslovanja in ukinjanja upravnih enot. V sporočilu za javnost so ponovno poudarili, da se dostopnost storitev za prebivalce ne bo zmanjšala in da upravnih enot ne ukinjajo.

Na navedbe županov in nekaterih strank se je sicer v torek ob robu novinarske konference že odzvala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in poudarila, da strokovni svet za trajnostni razvoj javne uprave in njegove manjše koordinacijske skupine sledijo temeljnemu načelu, da se ne zmanjša dostopnosti storitev, ki jih upravne enote nudijo strankam in podjetjem.

"V sodelovanju s predstavniki lokalnih skupnosti se sledi cilju kakovostnih, hitrejših in učinkovitih javnih storitev za vse, pa tudi k boljšim pogojem dela za vse javne uslužbenke in uslužbence. K temu bo največ doprinesla tudi vzpostavitev zalednega poslovanja na način, ki bo temeljil na zadostnem številu dodatno usposobljenih uslužbencev, ki se bodo prioritetno ukvarjali z zahtevnejšimi zadevami," so navedli.

Tako optimizirano poslovanje bi bila za stranke upravnih enot še dodatna izboljšava, saj je v interesu strank predvsem to, da bo njihova vloga v čim krajšem možnem času rešena, ne pa to, kako je organiziran sistem reševanja vlog v zaledju.

Kot je v torek povedala ministrica, je imenovala strokovni svet, ki je sestavljen zelo široko, iz predstavnikov občinskih združenj, županov, nevladnega sektorja, uradništva, torej predstavnikov državne uprave, tudi predstavnikov upravnih enot, gospodarske in obrtne zbornice. "Izhodišče vsega tega je, da se reorganizira delovanje upravnih enot na način, da se ne zmanjša dostopnost storitev, ki jih upravne enote ponujajo, tako ne za državljane kot ne za podjetja," je pojasnila.


Ob tem je opozorila, da imamo 58 upravnih enot, kot je bilo v prejšnji državi občin, in te upravne enote so tako po velikosti kot obremenjenosti zelo neenake. Na upravnih enotah danes beležijo velike zaostanke, predvsem na področju obravnav enotnih dovoljenj za prebivanje in delo tujcev. Pri reorganizaciji poslovanja želijo po besedah ministrice vzpostaviti zaledno poslovanje, torej tiste storitve, ki se ne delajo pred strankami, temveč se postopki vodijo za mizo. Želijo jih reorganizirati na način, da dobijo dovolj tako kritične mase ljudi, ki bodo to lahko počeli, pa tudi znanja in vsega na enem mestu.

"Kaj to pomeni, koliko teh zalednih centrov bomo imeli in kakšni bodo ti zaledni centri, je danes mnogo prezgodaj govoriti, naloga strokovnega sveta pa je, da pripravi več možnih načinov, glede katerih se bomo potem odločali," je povedala ministrica. Prve predstavitve rešitev pričakuje šele jeseni in takrat bodo iskali tudi politično soglasje glede teh podpornih služb.

Na upravnih enotah je po njenih besedah v tem trenutku zaposlenih skoraj 2400 javnih uslužbencev, njihova povprečna starost je približno 50 let. Pri tem je ministrica opozorila na težave z nadomeščanjem upokojitev, pa tudi z daljšimi bolniškimi odsotnostmi.

Preobremenjenost posameznih upravnih enot so za zdaj rešili s spremembo zakona o državni upravi, ki daje ministru dejansko možnost, da prerazporeja vloge med upravnimi enotami tja, kjer ocenjuje, da lahko vloge v razumnem roku tudi rešijo. "Prav v prejšnjem tednu sem 3000 vlog prerazporedila z Upravne enote Ljubljana po upravnih enotah po Sloveniji, v naslednjem tednu bom 1500 vlog prerazporedila z Upravne enote Maribor," je napovedala.

Ministrica pričakuje, da ministru za javno upravo ne bo več treba prerazporejati vlog, "ker se bodo te vloge lahko zbirale po celi Sloveniji, ampak reševale pa potem na nekaj mestih po Sloveniji".