20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novakova želi ostati predsednica NSi; izbranec Tonin bo še počakal

Deli na:
Novakova želi ostati predsednica NSi; izbranec Tonin bo še počakal

Foto: Bobo

Predsednica NSi Ljudmila Novak se bo po neuradnih informacijah STA na skorajšnjem volilnem kongresu stranke vnovič potegovala za ta položaj. Šlo naj bi za utrjevanje terena, da bi v bližnji prihodnosti strankino krmilo prevzel vodja poslancev NSi Matej Tonin. Stranka se namreč namerava utrditi v samostojni drži na desnosredinskem političnem polu.

Tonin je sicer včeraj novinarjem zagotovil, da proti aktualni predsednici stranke, če se bo odločila za kandidaturo, ne bo kandidiral. Njegova vizija stranke pa je, kot je povedal, jasna: da je NSi samostojna in ambiciozna stranka, katere cilj je nekoč zmagati na volitvah. Najverjetneje tudi Novakova razmišlja na podoben način, je še dejal.

Pod vodstvom Novakove, ki je na tem položaju od 15. novembra 2008, je sicer stranka dosegla mnogim nepredstavljivo, saj je prva, ki ji je po izpadu iz parlamenta leta 2008 na predčasnih volitvah leta 2011 uspelo preseči parlamentarni prag. Takoj po vrnitvi v DZ je vstopila v vladno koalicijo, ki jo je sestavil Janez Janša. Na letošnjih predčasnih volitvah pa je NSi pod vodstvom Novakove dobila poslanca več.

Zdaj naj bi bil za Novakovo izziv to, da stranko dokončno usmeri na samostojno pot, saj naj bi šlo za pripravo terena za Tonina, ki ga Novakova očitno v prihodnosti vidi kot svojega naslednika. Poleg tega naj bi si želela, da stranka z razumnim načinom delovanja prevzame štafetno palico na desnosredinskem političnem polu.

Novakova bo sicer svojo odločitev uradno sporočila in pojasnila na novinarski konferenci, ki je predvidena za sredo.

Volilni kongres NSi bo 29. novembra. Kandidacijski postopki so odprti do 24. novembra. Na samem kongresu vlaganje kandidatur ni več mogoče, je pojasnil Tonin in pristavil, da za zdaj uradno ni najavljena nobena kandidatura za predsednika stranke.

A je konkurenca na kongresu po njegovih besedah vedno mogoča. "Če nekdo meni, da gre stranka v smer, ki je ne zastopa in si je ne želi, je pošteno, da se pogumno postavi, napove kandidaturo in poskuša stranko peljati v drugo smer," ocenjuje vodja poslancev NSi.

Po njegovih besedah namreč niso totalitarno organizirana stranka, da bi komurkoli prepovedovali kandidaturo oz. se v zaprtem krogu dogovorili za enega kandidata. Če je nekdo nezadovoljen s trenutno potjo NSi, naj to po besedah Tonina izrazi tako, da kandidira, je pozval.

V javnosti se namreč pojavljajo ugibanja, da utegne za predsednika stranke kandidirati sedanji podpredsednik Aleš Hojs, ki si je že večkrat prišel navzkriž s sedanjim vodstvom NSi, zlasti pri vprašanjih, ki zadevajo stranko SDS in njenega predsednika Janeza Janšo. Hojs je včeraj za STA potrdil le, da odločitve o kandidaturi še ni sprejel.