državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novakova: Ogrožena je demokracija; Prevc: Konec pravne države

Deli na:
Novakova: Ogrožena je demokracija; Prevc: Konec pravne države

Foto: Bobo

Pred zakonom smo vsi enaki, a do obsodilne sodbe prvaka SDS Janeza Janše glede na spisano obtožnico sploh ne bi smelo priti, ocenjuje predsednica NSi Ljudmila Novak. Sodba je po njenem mnenju le še bolj razdvojila javnost, ogrožena pa je tudi demokracija v Sloveniji, ocenjuje. Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc pa meni, da obsodba predstavlja "konec pravne države".

Kot je danes v DZ medijem povedala Novakova, mora biti obtožnica jasno napisana in vsebovati oprijemljive dokaze, če se obtožuje tako pomembna oseba ali pa kateri koli državljan. V tem trenutku, ko gre za pomembno osebo v Sloveniji, ki ima pomemben status tudi navzven, bi morala sodba po njenih besedah stati na trdnih dokazih. Ob tem dodaja, da sicer ne bo razsojala, ali je nekdo kriv ali ni.

"Slovensko sodstvo je že tako na slabem glasu, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi," je še dodala predsednica NSi in spomnila, da je na to opozorila tudi Evropska komisija. Zaradi omenjene sodbe je tako Novakova izrazila skrb, da se bo slovensko sodstvo "še enkrat blamiralo v tujini in doma".

Ljubljansko okrajno sodišče je namreč vse tri obtožene v zadevi Patria, predsednika SDS in nekdanjega premiera Janeza Janšo, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča, spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Sodba ni pravnomočna.

Obsodba daje Sloveniji "zelo negativen imidž


Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc je v odzivu na današnjo razglasitev sodbe zoper predsednika SDS Janeza Janšo in druge dejal, da je to konec pravne države, da je lahko nekdo obsojen brez jasnih dokazov krivde. Takšna odločitev po njegovih besedah tudi daje Sloveniji "zelo negativen imidž".

Kot je v izjavi za medije v DZ dejal Prevc, je presenečen nad tem, kar se je zgodilo. Dodal je, da se mu zdi resnično absurdno, da imamo v Sloveniji toliko očitnih prekrškarjev, pa jih pravzaprav nihče ne preganja. V tem primeru pa je bil Janša obsojen izključno samo zaradi tega, ker je bil predsednik vlade, "ko se je pač ta zgodba s patrio dogajala".

Po njegovih besedah je pravosodna oblast vendarle tista, ki "bi si mogla dejansko ustvariti nek renome". "Ta renome pa si lahko ustvari samo na tak način, da dejansko nekoga obsodi - sploh pa človeka, ki igra pomembno vlogo v politiki - na osnovi jasnih dokazov, ki so nenazadnje tudi ljudem, nam navadnim smrtnikom znani," je dejal.

Ljubljansko okrajno sodišče je danes razglasilo sodbo v primeru Patria, vse tri obtožene, predsednika SDS Janeza Janšo, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča, je spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov.

Sodba sicer še ni pravnomočna, je pa sodišče sledilo predlogu tožilstva in predsednika Janšo obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi bodo morali plačati še po 37.000 evrov stranske denarne kazni.