profimedia-0606418310 Svet24.si

Tako velika je že hči Toma Cruisa in Katie ...

grizli-medved_wiki Svet24.si

Medved raztrgal vodiča, kasneje se je pognal še ...

milan kucan Reporter.si

Kučan šokiral z izjavo: »Treba je verjeti ...

boris johnson1 Svet24.si

Boris Johnson obljubil tableto proti covidu

janez pogorelec pl2 Necenzurirano

Vplivni član NSi zaradi Janše ostal brez funkcije

Severina Magija_1 Njena.si

Igor dan pred Severininem rojstnim dnevom ujet v ...

miran rudan Njena.si

Miran Rudan zaradi razmerja z 20 let mlajšo ...

Slovenija

Novakova ne bo pogrešala Orbana: Nihče ne more sedeti na dveh stolih

Deli na:
Novakova ne bo pogrešala Orbana: Nihče ne more sedeti na dveh stolih

Foto: Bobo

Evropski poslanci Romana Tomc, Milan Zver in Franc Bogovič danes niso podprli sprememb poslovnika svoje politične skupine EPP v Evropskem parlamentu, Ljudmila Novak pa jih je. Te spremembe, ki jih je skupina danes podprla, naj bi vodile v izključitev Fidesza, a je madžarski premier Viktor Orban po njihovi potrditvi sporočil, da Fidesz sam izstopa.

V politični skupini desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), najvplivnejše evropske politične družine, so štirje slovenski člani: Tomčeva in Zver iz SDS, Bogovič iz SLS ter Novakova iz NSi.

Tomčeva in Zver nista podprla sprememb poslovnika politične skupine EPP v Evropskem parlamentu. Menita, da v času, ko se Evropa ukvarja z upravljanjem pandemije in ko poteka bitka s časom za cepiva, ni primeren trenutek za hitro spreminjanje temeljnih določil poslovnika, je sporočila Tomčeva.

Ob tem sta izpostavila, da bi morale biti spremembe, ki bodo močno vplivale na delo poslanske skupine, posledica široke in odkrite razprave, ter da je Evropska ljudska stranka zavezana vključevanju, demokratičnosti in dialogu.

Poleg tega sta poslanca izrazila velike pomisleke, da politična skupina na hitro spreminja določila pravilnika, ki bi lahko bile sporne z vidika izvrševanja mandata demokratično izvoljenih poslancev, saj so brez predhodnih sprememb strankarskih pravil spremembe poslovnika poslanske skupine vprašljive.

Žal stranka na čelu s predsednikom Donaldom Tuskom ni bila sposobna najti in sprejeti pomembnih odločitev v povezavi s Fideszom, prelaganje odločitev na ramena poslanske skupine pa pomeni izogibanje odgovornosti, sta še izpostavila evropska poslanca.

Tomčeva in Zver menita, da bo ta odločitev vodila do sprememb v širšem političnem prostoru in k slabitvi moči EPP, česar se lahko veselijo politični tekmeci, EPP pa bi morala biti zaradi tega zaskrbljena. Želita si, da bi čim prej opravili razpravo o prihodnosti EPP na ravni celotne stranke.Bogovič, ki po neuradnih informacijah prav tako ni podprl sprememb poslovnika, je pred glasovanjem v torek spreminjanje poslovnika politične skupine EPP v kontekstu primera Fidesza označil za nekonstruktivno. Takšno spolitizirano spreminjanje pravil po njegovem mnenju tudi slabi EPP, kar je v primarnem interesu politične konkurence.

Zaradi prevelikih razhajanj "brezglavo glasovanje v tem trenutku nikakor ne more biti najbolj preudarno, tudi če se s spremembami načeloma strinjamo", je v torek dejal evropski poslanec. Ob tem je pozval k rešitvi, ki bo bolj premišljena in sprejemljiva za vse delegacije.

V primeru izstopa Fidesza iz EPP bodo v SLS ostali trdni člen EPP, saj ta nima alternative, je dan pred glasovanjem še zapisal Bogovič, ki sicer ne vidi razloga, zakaj bi politična skupina EPP prevzemala pobudo pri reševanju sporov z Orbanom in Fideszom, saj da mora rešitev poiskati predsednik stranke EPP Tusk.

Novakova je po glasovanju sporočila, da je spremembe poslovnika podprla, ker meni, da so potrebne in so uravnotežen kompromis različnih predlogov. Izpostavila je, da niso bile uperjene zoper katero izmed članic družine, temveč je bilo treba jasno postaviti pravila v primeru hudih kršitev vrednot njihove politične skupine.

Ob tem je poudarila, da EPP vselej zagovarja in brani vrednote, ki so jih postavili očetje povojne Evrope. Še posebej v času pandemije imajo ljudje po njenih besedah občutek, da se kratijo njihove osnovne pravice, zato je toliko pomembneje, da se v EPP borijo za ohranitev težko pridobljene demokracije, ki vključuje človekovo svobodo, svobodo medijev in vladavino prava.

Obvestilo Orbana vodstvu skupine EPP o odhodu Fidesza je njegova suverena odločitev, je še zapisala Novakova, ki meni, da so se negotove razmere v povezavi s statusom Fidesza v skupini EPP s tem tudi dokončno razrešile. "Nihče ne more sedeti na dveh stolih in zaradi lastnih interesov nenehno majati vrednot in odločitev lastne politične skupine (...) To navsezadnje od nas pričakujejo predvsem naši volivci," je sklenila.

Loading...