cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nova slovenska zaveza bo zaznamovala 25-letnico ustanovitve

Deli na:
Nova slovenska zaveza bo zaznamovala 25-letnico ustanovitve

Foto: Bobo

Nova slovenska zaveza bo danes s slovesno mašo v ljubljanski stolnici, ki se bo nadaljevala s procesijo na grajski hrib in spominsko slovesnostjo na Orlovem vrhu, zaznamovala 25-letnico svoje ustanovitve. Zbrane bo nagovoril predsednik društva Peter Sušnik.

Društvo Nova slovenska zaveza je 12. maja 1991 ustanovila skupina ljudi, ki so preživeli grozote komunistične revolucije in povojnih internacij, je za STA pojasnil Sušnik.

Po njegovih besedah v vseh teh letih njihovi temeljni cilji ostajajo enaki: pričevati za resnico o tem, kaj se je dogajalo od leta 1941 do leta 1945 in tudi kasneje, ter tako dokazati, kakšni zločini in krivice so bili storjene ljudem zato, ker so bili na t. i. napačni strani.

Med drugim si prizadevajo tudi, da bi poiskali takratne žrtve, jih pokopali oz. zavarovali njihove grobove, njihova imena pa zaznamovali na spominskih ploščah, na katere so v preteklih 25 letih skupno zapisali že več kot 13.000 imen.

Kot je dejal Sušnik, so ustanovitelji upali, da bodo cilji, ki so si jih zastavili, uresničeni bistveno hitreje, a danes ugotavljajo, da njihovo delo še ni končano in da "razmere v državi niso povsem naklonjene, da bi bilo to široko sprejeto".

Kljub temu je Sušnik, tretji predsednik društva po Tinetu Velikonji in Antonu Drobniču, prepričan, da delujejo uspešno. V pripravi je stota številka njihove revije, ki jo pošiljajo številnim naročnikom po celem svetu. Kljub zanemarljivim javnim sredstvom pa so uspeli, predvsem s prostovoljnim delom, društvo ne le ohraniti pri življenju, ampak ga še okrepiti.

Obeležitev 25-letnice bodo danes združili s spominsko slovesnostjo, ki jo sicer pripravljajo vsako leto na Orlovem vrhu na prizorišču nekdanjega domobranskega pokopališča, ki je bilo po vojni uničeno in oskrunjeno.