nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nova rekordna podražitev goriva

Deli na:
Nova rekordna podražitev goriva

Foto: Bobo

Opolnoči se bodo drobnoprodajne cene pogonskih goriv v Sloveniji znova zvišale in dosegle nove rekordne vrednosti. Liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina se bo podražil za 5,5 centa na 1,562 evra, 100-oktanski bencin za 5,3 centa na 1,578 evra, dizelsko gorivo pa za 4,2 centa na 1,429 evra.

Liter kurilnega olja se bo podražil za 3,8 centa na 1,059 evra, so danes sporočili z OMV.

Cena 95-oktanskega bencina bo s tokratno podražitvijo dosegla novo rekordno vrednost, doslej je bila najvišje v obdobju od 17. aprila, in sicer pri 1,536 evra. Tudi cena dizelskega goriva je rekordna. Najvišjo vrednost je sicer dosegla pred 14 dnevi, ko je bila pri 1,387 evra.

Prav tako bo s podražitvijo novo rekordno vrednost dosegel 100-oktanski bencin. Cena tega bencina je bila do sedaj najvišje v obdobju od 17. aprila (1,552 evra za liter).

Aleš Čačovič iz borznoposredniške hiše Ilirika je za STA pojasnil, da psihološko previsoka cena nafte negativno vpliva na kapitalske trge, saj to vpliva na potrošnjo.

"Potrošnik je sicer do sedaj pokazal, da ga visoka cena nafte ne zavira premočno pri potrošnji, kot se je to pričakovali v preteklosti. Očitno zmore skonzumirati visoko ceno nafte tudi v trenutni situaciji v Evropi," je dejal Čačovič.


Ob tem je opozoril, da so v prihodnosti možna tudi geopolitična tveganja, če na primer karkoli preskoči v severni Afriki oz. na Bližnjem vzhodu. Drugo pomembno vprašanje je za Čačoviča gibanje dolarja v primerjavi z evrom.

"Če se bo EU nekako rešila z odkupi obveznic s strani Evropske centralne banke (ECB), se lahko vrne nekaj optimizma in se bo evro tako okrepil. To bo pozitivno za EU potrošnike, saj dolar pada, če evro raste. Če pa bo rasel dolar, bo ob nespremenjeni ceni nafte to zoprno za potrošnika in za trge," je še pojasnil in dodal, da to pomeni tudi višje cene za podjetja in posledično znižuje dobičke in cene delnic.

Izpostavil je, da so trenutno evropska gospodarstva zelo šibka, ranljiva ob takšnih šokih, zato si ne predstavlja, da bo sedaj nafta močno rasla. Razen če se zgodi kaj na geopolitičnem področju.

V primerjavi s sosednjimi državami je najbolj prodajani 95-oktanski bencin pri nas drugi najdražji. V Avstriji je treba po podatkih AMZS namreč za liter tega bencina odšteti 1,510 evra, na Hrvaškem 1,431 evra, v Italiji 1,878 evra in na Madžarskem 1,552 evra.

Dizelsko gorivo v Avstriji stane 1,433 evra, na Hrvaškem 1,334 evra, v Italiji 1,767 evra in na Madžarskem 1,556 evra.

Cene naftnih derivatov v Sloveniji se določajo skladno z vladno uredbo, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in na gibanju tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na osnovi 14-dnevnih povprečij.