Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nova obtožnica za župana Jankovića in sodelavce?

Deli na:
Nova obtožnica za župana Jankovića in sodelavce?

Ljubljanski župan Zoran Janković na sodišču. - Foto: Bobo

Tožilstvo bo v prihodnjih dneh vložilo novo obtožnico proti županu Mestne občine Ljubljana Zoranu Jankoviću, piše spletni portal Siol. Primer se nanaša na hladilno strojnico v Stožicah, ki naj bi jo po Jankovićevem posredovanju Energetika Ljubljana kupila od Grepa, čeprav ta sploh ni bil njen lastnik.

Energetika Ljubljana naj bi po posredovanju župana za tri milijone evrov kupila prostore za hladilno strojnico v Stožicah od graditelja omenjenega kompleksa, družbe Grep, čeprav ta sploh ni bil lastnik, ampak je imel le stavbno pravico. Ob tem naj bi bilo v že prej podpisani pogodbi določeno, da bo Energetika prostore dobila brezplačno, navaja Siol.

Na tožilstvu so za portal potrdili, da bodo v teh dneh vložili obtožnico zoper šest fizičnih in eno pravno osebo. Imen niso razkrili, naj pa bi bili od fizičnih oseb ovadeni Janković, njegov sin in šef Electe Damijan Janković, direktor Energetike Ljubljana Hrvoje Drašković, Zlatko Sraka iz Energoplana, Uroš Ogrin iz Gradisa ter Boštjan Stamejčič iz Baze Dante.

Sodišče je junija 2016 potrdilo zahtevo za preiskavo, maja 2017 je bil Janković zaslišan pred sodiščem v sklopu sodne preiskave, sedaj pa je tožilstvo pripravljeno, da vloži obtožnico, še navaja Siol.



To sicer ni edini primer, v katerem se mora zaradi gradnje kompleksa v Stožicah zagovarjati Janković. Teče namreč tudi sojenje v zadevi Stožice, v katerem tožilstvo devetim fizičnim osebam očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin.

Tožilstvo Jankoviću, ki se o očitkih na sodišču še ni izrekel, očita podpis po njihovem mnenju sporne pogodbe v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB leta 2010 lahko najel več kot 50 milijonov evrov kredita. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Janković je pred časom ocenil, da je to, kar mu očitajo, "popolnoma brezpredmetno". Spomnil je, da javni del Stožic stoji, zasebnemu podjetju, ki je šlo v stečaj, pa da je "očitno zelo dobro pomagal, da je šlo v stečaj".