nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

profimedia-0586058472 Svet24.si

Vroča Elizabeth Hurley gola na snegu

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

janez jansa pf1 Necenzurirano

Za Janševo vlado je najprej ekonomija, potem ...

jasna-kuljaj Odkrito.si

Kako premor oddaje Pri Črnem Petru komentira ...

Maraaya Odkrito.si

Raay in Marjetka: Na momente je bilo res težko

Slovenija

Nova knjiga Igorja Omerze o pravem obrazu Janeza Stanovnika razburja: oglasila sta se njegova sinova

Deli na:
Nova knjiga Igorja Omerze o pravem obrazu Janeza Stanovnika razburja: oglasila sta se njegova sinova

Odkritje doprstnega kipa Janeza Stanovnika. - Foto: Bobo

Objavljamo pismo, ki sta ga na uredništvo Reporterja poslala sinova Janeza Stanovnika - Aleš in Tine. Gre za odgovor na novo knjigo Igorja Omerze Pravi obraz Janeza Stanovnika, katere vsebino smo predstavili v Reporterju.

Revija Reporter je 7. septembra objavila članek, povzetek in reklamo za knjigo, ki jo je Igor Omerza napisal o najinem očetu Janezu Stanovniku. Iz članka je razvidno, da Omerza piše o človeku, o kateremu ne ve nič.

V – sicer kratkem – članku so številne povsem elementarne faktografske napake, očitno povzete iz knjige. Zgolj za ponazoritev: najina mama ni umrla leta 1949 (kot je zapisal Omerza), temveč leta 1948. Oče se je v drugo poročil z Dragico Dragović (in ne z Dragico Petrović, kot je zapisal Omerza). Oče ni služboval v jugoslovanskem konzulatu, temveč v jugoslovanski stalni misiji pri OZN, itd. itd.

Ni res, da je najin oče na skrivaj vstopil v komunistično partijo. V partijo ga je sprejel osebno Boris Kidrič, pač zaradi tega, ker je oče kot inštruktor glavnega štaba deloval samostojno in ni pripadal kakšni vojaški enoti, kjer bi to opravil politični komisar brigade ali bataljona. Dogodek je opisan v knjigi intervjujev Viharno stoletje (intervjuje z najinim očetom je pripravila Jelka Kušar). Misel o skrivnem vstopu v partijo sodi v sklop teorije zarote.

Nadalje, v članku so navedene nekatere trditve iz brošure The Real Truth About Communist Yugoslavia, ki jih je prvič »razkrila« Alenka Puhar na enem od velikih srečanj – razprav pri predsedniku Drnovšku. Oče ji je takoj – na samem srečanju – pojasnil ozadje te brošure. Šlo je namreč za tretjerazredno provokacijo McCarthyjevih somišljenikov, »študentov«, ki jim danes nihče ne bi pripisoval omembe vredne kredibilnosti.

In tako bi lahko nadaljevala, odstavek za odstavkom, z razkrivanjem pritlehnih in lažnivih obtožb, insinuacij in polresnic, vendar bodi dovolj. Prepričana sva, da  – kljub reklamam in promocijam –  za takšno obliko »zgodovinopisja« v Sloveniji ni zanimanja.

Aleš in Tine Stanovnik, Ljubljana

Foto: Jaka Koren - Igor Omerza z novo knjigo - Pravi obraz Janeza Stanovnika

Knjigo Pravi obraz Janeza Stanovnika v predprodaji, po ceni 21,99 evra, poštnina brezplačna, dobite na spletni strani www.dobra-knjiga.si (narocanje@dobra-knjiga.si) ali po telefonu 070758314. Knjiga bo poslana takoj po izidu (konec septembra 2020). 

Loading...