boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nov kazenski postopek za Janšo - Trenta

Deli na:
Nov kazenski postopek za Janšo - Trenta

Foto: Bobo

Medtem ko kaže, da se sodni postopek v zadevi Patria za Janšo končuje, se drugi šele začenja. Okrožno sodišče v Ljubljani je le nekaj dni po izpustitvi predsednika SDS državni zbor obvestilo, da so zoper njega uvedli kazenski postopek v zadevi Trenta.

Ljubljansko okrožno sodišče je nedavno uvedlo sodno preiskavo zoper Janšo zaradi suma zlorabe položaja pri prodaji njegovih parcel v Trenti. 

Janša naj bi storil kaznivo dejanje pri pravnih poslih, ko je leta 2005 od družbe Imos za 236 tisoč evrov kupil trisobno stanovanje v Ljubljani, do dela kupnine pa naj bi prišel s prodajo zemljišč v Trenti. Tamkajšnje parcele je za 131 tisoč evrov prodal podjetju Eurogradnje, čeprav je bila dejanska vrednost po mnenju tožilstva bistveno nižja. Eurogradnje so te parcele prodale Imosu, kot menijo tožilci po nesorazmerno visoki ceni. Tako naj bi se ta nesorazmerna vrednost vštela v kupnino za trisobno stanovanje. S tem naj bi si Janša, tedaj predsednik vlade, pridobil protipravno premoženjsko korist, ki mu jo je omogočil Imos zaradi interesa poslov z državo.

Pri SDS so že lani, ob vložitvi ovadbe od Nacionalnega preiskovalnega urada, opozorili, da je spornost poslov iz trte izvita. Ta zadeva načenja vprašanje zlorabe institucij pravne države za politične namene, so dejali. Poudarjajo, da so državni organi z Imosom poslovali v času vseh vlad in ne le Janševe, tako kot z drugimi gradbenimi družbami na temelju javnih razpisov. V SDS so razložili, da je njihov predsednik posestvo v Trenti kupil leta 1992 s honorarji za izdane knjige. Posestvo je obsegalo zazidljivo parcelo s hišno številko in hišo v slabem stanju v neposredni bližini avtokampa in večjega apartmajskega naselja. Leta 2005 je parcele prodal, Komisija za preprečevanja korupcije pa je trdila, da je bilo posestvo leta 1992 vredno več kot leta 2005, čeprav so cene nepremičnin v tem času močno zrasle, pravijo pri SDS. Da so ocene o nekajkrat previsoki kupnini, ki naj bi jo po mnenju KPK Janša iztržil od prodaje teh parcel, napačne, so ugotovili tudi pri časniku Finance. Po njihovih ugotovitvah je bila prodaja posestva v Trenti v okviru povprečnih cen (celo nekaj pod povprečjem), po katerih so se tedaj sklepali nepremičninski posli za takšna zemljišča na tem območju.