boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NKBM že danes prodana ameriškemu skladu Apollo?

Deli na:
NKBM že danes prodana ameriškemu skladu Apollo?

Foto: Bobo

Pogajanja z ameriškim skladom Apollo za prodajo 100-odstotno državne NKBM so končana, je včeraj poročal časnik Večer. Že v danes sredi dneva se naj bi sestal nadzorni svet SDH in odločal o soglasju k poslu. Pričakuje se, da bo soglasje dal, nato pa naj bi s kupcem še isti dan podpisali tudi pogodbo.

Kot neuradno navaja Večer, bo seja nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH) opoldne in v primeru soglasja naj bi že popoldne podpisali tudi kupoprodajno pogodbo. Nato naj bi bili sklicani predvidoma dve novinarski konferenci. Eno naj bi pripravil SDH v Ljubljani, drugo pa Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) v Mariboru. Na tej bi se lahko predstavili že tudi predstavniki Apolla.

Informacijo je pred tem prek Twitterja objavil tudi lastnik spletnega portala Pozareport Bojan Požar, ki je zapisal še, da je dogovorjena cena ugodna za državo kot prodajalca. Večer navaja informacije, da naj bi bila kupnina nekaj nad 200 milijoni evrov, ne pa višja od 250 milijonov evrov.

V zadnjih dneh se je v nekaterih medijih že omenjalo, da naj bi si SDH prizadeval prodajni postopek skleniti do konca junija. V holdingu so se sicer ekskluzivno pogajali z Apollom, potem ko se je v zgodnejših fazah postopka neuradno za NKBM zanimala tudi madžarska banka OTP.

O koncu postopka se je sicer govorilo že pred meseci, a naj bi se pogajanja potem spet zapletla.

Apollo naj bi v pogajanjih opozarjal na številna pravna tveganja, povezana na primer tudi z morebitnim plačilom odškodnin, če bi sodišče ugotovilo, da sta lanska razlastitev delničarjev in izbris imetnikov podrejenega dolga ob obsežni dokapitalizaciji konec leta 2013 nezakonita. Kupec naj bi zato zahteval tudi nekatera jamstva.

V javnosti se je medtem kot najbolj problematično izpostavljalo ceno. Nasprotniki prodaje banke, h kateri se je država zavezala v zameno za zeleno luč Bruslja za obsežno državno pomoč in nacionalizacijo leta 2013, so namreč poudarjali, da je država za banko samo takrat dokapitalizirala za 870 milijonov evrov. A strokovnjaki pojasnjujejo, da je država takrat s tem denarjem pokrila predvsem izgube za nazaj.