Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Danes odločitev o usodi vrha EU-Kanada za podpis Cete

Deli na:
Danes odločitev o usodi vrha EU-Kanada za podpis Cete

Foto: Getty Images

Danes bo znana odločitev EU in Kanade o usodi za četrtek načrtovanega vrha v Bruslju, kjer naj bi podpisali soglasje o trgovinskem sporazumu Ceta. Evropska komisija je namreč Belgiji postavila rok za zagotovitev podpore podpisu sporazuma, v nasprotnem primeru bo vrh odložen.

Danes popoldne oz. zvečer se bosta predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in kanadski premier Justin Trudeau v telefonskem pogovoru odločila, ali v četrtek vrh bo, je ob sklicevanju na neimenovan vir poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Tusk se bo danes najprej pogovoril z belgijskim premierjem Charlesom Michelom, na podlagi tega pogovora pa se bo nato Trudeau odločil, ali bo v četrtek odpotoval v Bruselj na podpis sporazuma. Če Michel ne bo prepričal Tuska, da bo Belgija omogočila EU podpis sporazuma, bo vrh EU-Kanada do nadaljnjega odložen.

Evropska komisarka za socialne zadeve Marianne Thyssen je v nedeljo za belgijsko televizijo RTL izrazila upanje, da bo do podpisa sporazuma v četrtek prišlo, a predsednik belgijske socialistične frankofonske stranke in nekdanji premier Elio Di Rupo je o tem podvomil.

Parlament belgijske regije Valonija se je sredi meseca odločil, da ne bo dal soglasja k podpisu Cete, minuli četrtek je tudi najnovejši kompromisni predlog sporazuma zavrnil kot nezadostnega. Belgijska zvezna vlada za podpis potrebuje privolitev vseh petih regionalnih parlamentov.

Valnoci so zavrnili ultimat za soglasje k podpisu, kot tudi zadnji dokument, ki jim ga je za dosego kompromisa v nedeljo posredovala Evropska komisija. "Dajo nam varljiv dokument, vzporedno pa še ultimat. Razočarani smo. To nas sili v spraševanje o tem, kakšne cilje zasledujejo," so dejali viri, blizu valonskemu premierju Paulu Magnettu.