ana praznik Svet24.si

Na morju je ves čas jedla samo ostanke

rešilec Svet24.si

V potoku obležal pod mehanizacijo, po pomoč ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Padle maske državotvornosti #kolumna

rigelnikova vila zeljarska pl2 Reporter.si

Odkrili smo kupca prestižne "Rigelnikove" vile: ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

Popevka 2022 Odkrito.si

Poglejte, kdo vse bo prepeval na Popevki 2022!

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nika Kovač zdaj Janši grozi s ponovitvijo zgodbe o vodi

Deli na:
Nika Kovač zdaj Janši grozi s ponovitvijo zgodbe o vodi

Nika Kovač - Foto: Bobo

V Inštitutu 8. marec so včeraj potrdili, da bodo v primeru sprejetja dopolnitve kazenskega zakonika v DZ začeli postopek za vložitev pobude za referendum. Predsednika DZ so pozvali, da zakona ne uvrsti na dnevni red seje DZ. Opozarjajo namreč, da dopolnitve kazenskega zakonika legitimirajo gospodarski kriminal in korupcijo.

Predlog dopolnitev kazenskega zakonika, ki skrajšuje zastaralne roke, je sicer ta teden sprejel odbor DZ za pravosodje. V delu opozicije so kritični do predloga, ki ga je vložila poslanska skupina SNS. Tudi v Inštitutu 8. marec so na včerajšnji novinarski konferenci izpostavili, da omogoča konec postopkov pregona gospodarskega kriminala brez epiloga. Navedli so, da je bil zakon sprejet stran od oči javnosti, proti njemu pa se je postavila celotna stroka.

"Vse skupaj nas spominja na način sprejemanja zakona o vodah, zaradi katerega smo se na referendum odpravili poleti," je dejala direktorica inštituta Nika Kovač. Izpostavila je, da je dodaten problem zdajšnjega zakona, da začne veljati takoj ob sprejetju, v tem primeru pa bodo padli številni postopki, med njimi preiskava Teš 6, preiskava afere Trenta, v kateri je obtožen predsednik vlade Janez Janša, preiskava poslov z zaščitno opremo iz prvega vala epidemije covida-19, v katerih je osumljen minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, in še številni drugi postopki, v katere so vpleteni poslovneži, politiki in drugi vplivneži.

Včeraj so tako potrdili, da bodo v primeru sprejetja zakona takoj začeli zbiranje podpisov za referendum. "V tem primeru imamo najprej sedem dni časa, da se zberemo 2500 neoverjenih podpisov, v drugem koraku pa 35 dni časa, da zberemo 40.000 overjenih podpisov," je pojasnila članica Inštituta 8. marec Mojca Lukan.


Obenem opominjajo, da sprejetje zakona lahko še vedno preprečijo poslanci in poslanke, če glasujejo proti njemu. Sprašujejo pa se, kako je lahko predsednik državnega zbora Igor Zorčič dopustil obravnavo zakona, ki je po mnenju pravne stroke tudi postopkovno problematičen, saj spreminja materijo zakona o kazenskem postopku.

Kot je povedala Alenka Kreč Bricelj iz Smetumet, se na kampanjo Referendum: za naš denar gre že aktivno pripravljajo. "Pripravljamo strategije, grafično podobo in druge vsebine, ki jih bomo uporabljali na referendumu. Organizirali smo tudi ekipo naših prostovoljcev," je povedala.

V inštitutu dodajajo, da bi se proti tovrstnemu zakonu borili ne glede na to, katera "elitam naklonjena" stranka bi ga predlagala. "V Sloveniji živimo pošteni ljudje, ki se bomo vedno borili proti kraji, korupciji in bogatenju elit," so pojasnili.

Na poskuse vlade in njenih podpornikov, da s protipravnim spreminjanjem kazenskega zakonika dosežejo zastaranje svojih "koruptivnih" dejanj v preteklih letih, pa bodo drevi na Trgu republike opozorili tudi petkovi protestniki. Iz Protestne ljudske skupščine so sporočili, da bodo v primeru spremembe zakonika tudi sami skupaj z ostalimi aktivističnimi organizacijami in širšim zavezništvom civilne družbe nemudoma začeli zbiranje podpisov za referendum.