nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Birokrati govoričijo, Dolenjci pa obupujejo zaradi romske problematike

Deli na:
Birokrati govoričijo, Dolenjci pa obupujejo zaradi romske problematike

Policija po več stokrat letno intervenira v romskem naselju Žabjak - Brezje pri Novem mestu. - Foto: Primož Lavre

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je imela pred kratkim posvet s predstavniki romske skupnosti, na katerem je bil tudi državni sekretar iz kabineta predsednika vlade dr. Anton Grizold. Slednji je vodja delovne skupine za obravnavo romske problematike, ki se je prvič sestala pred skoraj pol leta. Na posvetu je Grizold dejal, da se bo delovna skupina lotila reševanja izzivov dvotirno – z akcijskim načrtom za najbolj pereče težave in s sistemskimi rešitvami.

Gregorja Macedonija, župana mestne občine Novo mesto, ki je tudi član te delovne skupine, smo vprašali, ali je skupina pripravila kakšne konkretne predloge sprememb predpisov v smeri izboljšanja romske problematike? Ta je posebej pereča na območju novomeške občine. Za katere predloge sprememb gre, ali je bil sprejet kakšen akcijski načrt – kakšen? Macedoni je razložil, da se je delovna skupina sestala tudi na drugi seji (decembra), ki je na njegov predlog potekala v romskem naselju Žabjak - Brezje v Novem mestu.

»Delovna skupina se je na tej seji seznanila s pripravljenimi predlogi zakonskih sprememb 11 županov jugovzhodne Slovenije in Posavja. Ni pa sprejela nobenih stališč, temveč zgolj naložila posameznim resorjem, da se opredelijo do njih. Drugih konkretnih predlogov ali sklepov delovna skupina v tem vladnem mandatu ni sprejela. Glede na velike težave, ki jih imamo v povezavi z romsko problematiko v jugovzhodni Sloveniji in Posavju, je ukrepanje države nujno.« Z dosedanjo dinamiko Macedoni ni zadovoljen.

Na enaka vprašanja, poslana Grizoldu, so nam iz vlade odgovorili, da so se v delovni skupini člani zavezali, da je »temeljna naloga skupine obravnava romske problematike celovito, na vseh področjih, s ciljem zagotoviti romski populaciji v Sloveniji dostojne življenjske razmere in njihovo aktivno vključitev v družbeno življenje, ob hkratni zagotovitvi enakosti pred zakoni vseh državljanov in državljank Republike Slovenije.

V tem okviru deluje delovna skupina s tako imenovanim dvojnim pristopom. Eden je oblikovanje akcijskih načrtov za čimprejšnjo rešitev najbolj perečih problemov v samoupravnih lokalnih skupnostih z romsko populacijo. Drugi pa je priprava okvira sistemskih rešitev pri reševanju kompleksne romske problematike v Sloveniji, in sicer z usmerjanjem in povezovanjem pristojnih ministrstev, občin, ožjih lokalnih skupnosti ter romskih skupnosti. Na drugi seji so se seznanili s pobudo županov jugovzhodne Slovenije in Posavja za sprejem paketa zakonodajnih sprememb za reševanje vprašanj v problematičnih socialnih okoljih in opravili prvo vsebinsko razpravo.

Po večurni vsebinski razpravi je delovna skupina sprejela sklep, da urad vlade za narodnosti preda pobudo županov s povzetki razprave pristojnim ministrstvom, ki bodo do naslednje seje delovne skupine pripravili predloge za implementacijo konkretnih rešitev. Odzivi pristojnih ministrstev bodo obravnavani na naslednji seji. Ta je predvidoma v maju.«