cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nevrokirurg Dolenc oproščen obtožb o poskusu goljufije z zemljiškim dolgom

Deli na:
Nevrokirurg Dolenc oproščen obtožb o poskusu goljufije z zemljiškim dolgom

Foto: Bobo

Okrožno sodišče v Ljubljani je nevrokirurga Vinka Dolenca oprostilo obtožbe o poskusu goljufije, saj ni dokazov, da bi želel z ustanovitvijo zemljiškega dolga prikrajšati izraelskega oškodovanca, poročajo mediji. Nekdanjemu bolniku Eliyahu Mesiki mora namreč Dolenc plačati šest milijonov evrov odškodnine za hudo trajno invalidnost.

Dve nepremičnini, vredni milijon evrov, z zemljiškim dolgom v vrednosti štirih milijonov evrov sta po mnenju tožilstva nevrokirurg in njegov odvetnik Mitja Vidmar zavarovala le zato, da bi se Dolenc izognil plačilu odškodnine Mesiki. Okrožna tožilka Petra Vugrinec je zato za oba obtožena v četrtek zahtevala dve leti zapora, za Vidmarja pa še dve leti prepovedi opravljanja odvetniškega poklica, še poročajo mediji.

Tožilstvu vsaj na prvi sodni stopnji ne za nevrokirurga ne za odvetnika ni uspelo dokazati nezakonitosti. Tudi Vidmar je bil namreč v četrtek oproščen. Sodba še ni pravnomočna.

V obtožnici sicer piše, da je Dolenc 7. decembra 2012 po nasvetu odvetnika Vidmarja notarju Miru Košaku predložil dve dovolili za ustanovitev zemljiškega dolga na dveh nepremičninah. V začetku leta 2013 sta bila zemljiška dolgova vknjižena, s čimer je po prepričanju tožilstva poskušal onemogočiti poplačilo najmanj 929.921 evrov dolga Mesiki. Ker se je za to odločil kmalu po izdaji sklepa ljubljanskega okrožnega sodišča, s katerim so potrdili tuji sodni odločbi, je to za tožilstvo še dokaz več, da je bil to premišljen nezakonit manever.

Ker pa so bili zemljiški dolg in zemljiški pismi na podlagi sklepa okrajnega sodišča v Ljubljani zarubljeni in je bil pozneje vložen predlog za izvršbo, je dejanje goljufije ostalo pri poskusu, kar je Dolenc na sodišču zanikal. Ker mu je pri tem pomagal še odvetnik Vidmar, se je moral ta zdaj zagovarjati zaradi pomoči pri kaznivem dejanju goljufije.

Okrožna sodnica Vladislava Lunder je obtožena oprostila krivde, z obrazložitvijo, da nikakor ni znakov kaznivega dejanja goljufije in je obtožba v tem delu pomanjkljiva. A bo svoje gotovo reklo tudi višje sodišče, saj je tožilstvo že napovedalo pritožbo.