gerhard karner Svet24.si

Če prosilci za azil ne bodo delali, jim bodo ...

Virgin Australia Svet24.si

Potnik gol tekal po letalu, odrinil stevardeso in ...

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

koscek erika Reporter.si

Erika Žnidaršič se razburja, ko preverjamo ...

lively dallas Ekipa24.si

Uh, kako grdo je trčil z glavo v koleno! Mlada ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Strokovnjaki pred koncem izločili par iz ...

pogacar urska Ekipa24.si

To je velika ljubezen! Kaj je zaradi Pogačarja ...

Slovenija

ESČP: Slovenija mora nevrokirurgu Vinku plačati 390.000 evrov odškodnine

Deli na:
ESČP: Slovenija mora nevrokirurgu Vinku plačati 390.000 evrov odškodnine

Nevrokirurg Vinko Dolenc - Foto: M24

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je odločilo, da mora vlada nevrokirurgu Vinku Dolencu plačati 390.000 evrov odškodnine plus DDV in obresti. Ugotovilo je, da je Dolenc utrpel materialno škodo, ker so slovenska sodišča priznala sodbe izraelskega sodišča v postopkih, neskladnih z evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic.

ESČP je odločilo, da mora vlada mednarodno priznanemu nevrokirurgu Vinku Dolencu kot pritožniku v treh mesecih od pravnomočnosti sodbe plačati 390.000 evrov, in še DDV in obresti. Poleg tega mu mora plačati 3100 evrov za stroške in izdatke ter povrniti morebitno premoženjsko škodo po 30. novembru zaradi izvršitve terjatve, ki izhaja iz sodb izraelskega okrožnega sodišča, priznanih pred slovenskim sodiščem.

Izraelsko sodišče je namreč leta 2006 odločilo, da mora nevrokirurg Dolenc izraelskemu državljanu plačati približno 2,3 milijona evra odškodnine zaradi premoženjske in nepremoženjske škode. Leta 1992 je Dolenc izraelskega bolnika namreč operiral v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, po operaciji pa je bolnik postal invalid.

Bolnik je od Dolenca leta 1995 zahteval odškodnino zaradi zdravniške malomarnosti pred izraelskim sodiščem. Dolenc je trdil, da se za spor, ki izvira iz operacije, ki je bila opravljena v Sloveniji, uporablja slovensko pravo. Navedel je, da je po slovenskem pravu tožbo mogoče vložiti le proti bolnišnici in je v vsakem primeru zastarala.Sodbo izraelskega sodišča za plačilo okoli 2,6 milijona evrov odškodnine in zamudnih obresti so priznala tudi slovenska sodišča ter prek izvršilnih postopkov zasegli različno pritožnikovo premoženje in ga izplačali izraelskemu državljanu.

Dolenc se je obrnil na ESČP, ki je 20. oktobra 2022 objavilo sodbo, s katero je pritrdilo pritožbi Dolenca, da so mu bile s slovenskim priznanjem izraelske sodbe kršene pravice do poštenega sojenja po evropski konvenciji o človekovih pravicah. ESČP je Dolencu prisodilo tudi 15.600 evrov odškodnine za nematerialno škodo in povračila stroškov, danes pa je objavilo dodatno sodbo, vezano na odškodnino zaradi nastale materialne škode.

ESČP je v obrazložitvi zapisalo, da je pritožnik utrpel premoženjsko škodo zaradi priznanja sodb izraelskega okrožnega sodišča s slovenskih sodišč v postopkih, ki niso bili v skladu s prvim odstavkom 6. člena konvencije, torej pravice do poštenega sojenja. Pritožniku je dodelil znesek, ki ustreza premoženjski izgubi, ki jo je utrpel do 30. novembra, so pojasnili v sodbi.