gianni2 Svet24.si

VIDEO: Gianni Rijavec o koncertni obleki, ki je ...

Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

KPV_Tacke_1 Reporter.si

Kaj za vraga se gre Golob: misica Tina Gaber in ...

barcelona camp nou pm Ekipa24.si

Še en škandal v Barceloni! Novo razkritje glede ...

Everybody loves Raymond Odkrito.si

Tragično ozadje srečne družine

ziga jelar Ekipa24.si

Še kamen bi zajokal! Slovenski skakalec s srce ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nevrokirug Bošnjak na tankem ledu: nova razkritja ga lahko stanejo službe v UKC Ljubljana!

Deli na:
Nevrokirug Bošnjak na tankem ledu: nova razkritja ga lahko stanejo službe v UKC Ljubljana!

Roman Bošnjak, UKC Ljubljana - Foto: STA/Klinika Bamberg

V UKC Ljubljana je pravna služba skupaj z nevrokirurgom Romanom Bošnjakom in generalnim direktorjem UKC Markom Jugom analizirala primer. Kot je v oddaji Tarča na TVS povedal Jug, so Bošnjaku dali opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja, če se bodo za verodostojne izkazale informacije, razkrite v Tarči, pa bodo zahtevali odpoved.

Nevrokirurg v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Bošnjak v sklopu samoplačniških storitev operiral tujo državljanko, ki je morala poleg plačila operacije ljubljanskemu UKC Bošnjaku nakazati še dodatnih 6000 evrov na račun agencije v Hongkongu, je prejšnji tedne razkril POP TV. Strokovni svet UKC je primer obravnaval v sredo in ni odkril nepravilnosti, je isti dan pojasnil Jug.

Strokovni svet UKC se je po njegovih besedah omejil na strokovna vprašanja, denimo "ali je bil račun pravilno sestavljen za ustrezne storitve, ali je bil poseg opravljen v pravem času ter ali je to vplivalo na dostopnost zdravstvenih storitev drugim zavarovancev". Do zadev, ki niso v njegovi pristojnosti, denimo do izstavljanja računov, pa se strokovni svet ni opredeljeval, je na sredini novinarski konferenci poudaril Jug.

Kot je še povedal Jug, se strokovni svet torej ni odločal o morebitnih etičnih tveganjih. Prav bi bilo, da se do njih opredeli Zdravniška zbornice Slovenije, meni generalni direktor največje slovenske bolnišnice.


V skladu z njegovo napovedjo pa so v UKC Ljubljana "pravne vsebine" glede primera Bošnjak analizirali včeraj, ko so se posvetovali s pravniki. Jug je v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija (TVS) včeraj povedal, da so na podlagi podatkov, ki so jih imeli zjutraj in so bistveno manj obremenjujoči od teh, ki so jih prvič slišali v oddaji, Bošnjaku dali opomin pred odpovedjo. V primeru, da se ti podatki izkažejo za verodostojne pa bodo po Jugovih besedah "zahtevali odpoved".

Tarča je namreč razkrila tesno povezavo družine kirurga Romana Bošnjaka s podjetjem, ki je skoraj ves svoj prihodek ustvarilo prav v poslu z oddelkom za nevrokirurgijo ljubljanskega kliničnega centra, ki ga je do pred dnevi vodil Bošnjak. Njegov brat Igor Bošnjak ima podjetje Konzilij s podobno spletno stranjo kot hongkonška agencija. Po poročanju Tarče pa je povezan še z drugim, kranjskim podjetjem Medicolink, ki dobavlja kostne nadomestke in potrošni material za nevrokirurgijo v UKC Ljubljana. Ali zgolj za nevrokirurgijo ali še za kakšen drug oddelek v kliničnem centru, TVS še ni dobila odgovora.

Bošnjak je medtem odstopil z mesta predstojnika kliničnega oddelka za nevrokirurgijo. UKC pa je sprejel pravilnik, ki za vsak samoplačniški poseg zahteva, da je v primeru operativnega posega v kliničnem centru treba tudi ekspertno mnenje izvesti in zaračunati v UKC Ljubljana, ne glede na to, ali je bil bolnik morda že predhodno kjerkoli obravnavan.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v ponedeljek napovedal, da bodo v primeru suma korupcije v UKC Ljubljana zadevi prišli do dna. Med drugim bodo preverili, ali gre za osamljen primer ali sistemski način dela. Če bodo ocenili, da gre za slednje, bo ministrstvo v UKC odredilo izredni upravni nadzor. V Tarči pa je včeraj povedal, da bi v primeru, da bi se on znašel na Bošnjakovem mestu, dal odpoved v UKC Ljubljana, saj je škoda, ki jo je storil ustanovi, "nepopravljiva".