ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

soraja vučelić Svet24.si

FOTO: Soraja z novim priimkom, novo torbico in ...

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Zala Kralj in Gašper Šantl 3 Njena.si

Zalo Kralj zavrnili zaradi 'neustrezne' postave

Slovenija

Domplan za eksplozijo plinovoda v Britofu obtožuje gradbinca, ki naj bi poškodoval cev in jo zasul

Deli na:
Domplan za eksplozijo plinovoda v Britofu obtožuje gradbinca, ki naj bi poškodoval cev in jo zasul

Cesta je zaprta, preiskava se nadaljuje. - Foto: Bobo

V Britofu pri Kranju nevarnosti zaradi plina ni več, so pokazale včerajšnje meritve koncentracije plina. Cesto in območje, ki je zaprto vse od eksplozije minuli torek, so odprli včeraj ob 13. uri.

Preklicali so tudi omejitev prepovedi uporabe odprtega ognja, stanovalci lahko spet normalno odpirajo okna.

Intervencija policije, gasilcev in Mestne občine Kranj, ki je zaradi eksplozije plina neprekinjeno trajala od prejšnjega torka, je od včeraj od 12. ure dalje zaključena. Policijska preiskava še traja, preverja pa se morebiten sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja, so sporočili s policijske uprave.

Kot so izpostavili v sporočilu za javnost, je bila policija zaradi velike nevarnosti za življenje in premoženje ljudi na kraju eksplozije neprestano prisotna vse od prejšnjega torka. Ves ta čas so tudi zbirali obvestila in podatke, ki bi lahko koristili v preiskavi dogodka. Že prve dni so opravili ogled kraja eksplozije in zavarovali del plinske napeljave, ki je še predmet preverjanja.

V intervenciji so sodelovali gasilci Gasilsko reševalne službe Kranj, gasilci iz prostovoljnih društev Britof, Predoslje in Kranj-Prinskovo, kranjsko medobčinsko redarstvo ter Civilna zaščita Mestne občine Kranj. Prvo pomoč poškodovanim ob eksploziji - poškodovani so bili dva delavca in štirje otroci - so nudili reševalci in zdravniki nujne medicinske pomoči iz Kranja.


Med drugim so izvajali meritve koncentracije plina v zemljini, zračenje jaškov in zemljine, potekala je redna izmenjava informacij s stanovalci na zaprtem območju, so še zapisali na policiji. Zahvalili so se stanovalcem Britofa za potrpežljivost in zelo korektno sodelovanje.

Direktorica Domplana, ki je investitor in upravljavec plinovoda, Vera Zevnik pa je za POP TV opozorila, da je bila cev plinovoda poškodovana z gradbeno mehanizacijo. Cev naj bi poškodovala izvajalca druge gradnje v varovalnem pasu plinovoda. O poškodbi jih niso obvestili, je poudarila Zevnikova. Cev naj bi tudi zasuli in čez položili asfalt. Po navedbah POP TV direktorica s prstom kaže na podjetje Riko Invest in podizvajalca Pirc gradnje.

Po besedah direktorice to tudi naj ne bi bil prvi primer poškodovanja plinovoda. Od aprila do konca novembra naj bi bilo na območju Britofa in Predoselj 15 poškodb novozgrajenega plinovoda in šest poškodb plinovoda, ki je že v obratovanju, je poročal POP TV.

V zadnjih dveh tednih so se na Gorenjskem zgodili kar trije primeri puščanja plina iz plinovoda. Najprej je prišlo do eksplozije v Britofu, teden kasneje je intervencija zaradi puščanja plina stekla v naselju Za jezom v Tržiču, nazadnje pa se je to zgodilo ta torek, in sicer v Britofu bližnjem kraju Orehovlje.

V soboto predvidoma med 9. in 20. uro bo v Orehovljah zaradi polaganja obrabne plasti asfalta popolna zapora ceste od križišča v Britofu do mostu. Preplastitev bi morala biti izvedena prejšnji konec tedna, a so jo zaradi intervencije zaradi uhajanja plina prestavili.

Loading...